Članovi Foruma za koordinaciju donatora izdvojili oko 699 mil. eura za BiH

03.06.2015. 08:33 / Izvor: eKapija.ba
Članovi Foruma za koordinaciju donatora izdvojili oko 699 mil. eura za BiH

Najveći postotak pomoći izdvojen je za razvoj privatnog sektora (29%) i za potrebe izgradnje transportne i energetske infrastrukture (29%), te sektor okoliša i klimatskih promjena (24%).

Vijeće ministara BiH upoznalo se s Izvještajem "Pregled aktivnosti donatora u 2013. godini", koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora.

Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH da nastavi aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi s daljnjim unapređenjem saradnje s domaćim institucijama, članovima Foruma za koordinaciju donatora i ostalim donatorima prisutnim u BiH, s ciljem efikasnijeg korištenja službene pomoći za razvoj (ODA pomoć), a u skladu s prioritetima BiH i principima Pariške deklaracije o efikasnosti pomoći.

Ministarstvo finansija i trezora BiH treba da nastavi aktivnosti učlanjivanja što većeg broja donatora u Forum za koordinaciju donatora kako bi na taj način ostvarilo sveobuhvatan i transparentan uvid u korištenje sredstava ODA pomoći u BiH.

Članovi Foruma za koordinaciju donatora u BiH izdvojili su ukupno 699,83 miliona eura, od kojih je 198,85 miliona u obliku granta, a 500,98 miliona eura  u obliku kredita.

Najveći kreditori bili su Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Međunarodna finansijska korporacija i Svjetska banka, dok su EU, SAD/USAID, Švedska/Sida, Njemačka, UNDP i Norveška osigurali najviše sredstava u formi granta.

Najveći postotak pomoći izdvojen je za razvoj privatnog sektora (29%) i za potrebe izgradnje transportne i energetske infrastrukture (29%), te sektor okoliša i klimatskih promjena (24%), saopćili su iz Vijeća ministara. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti