CEO Academy na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu: Zaposlenik od milion dolara

23.05.2015. 08:42 / Izvor: Oslobođenje
CEO Academy na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu: Zaposlenik od milion dolara

U protekle dvije godine CEO konferencije su okupile sjajne govornike i kompanije, što je imalo i konkretnog efekta. Više od 60 učesnika našlo zaposlenje direktno ili indirektno na osnovu CEO konferencije.

U želji da studentima pokažu koje su konkretne vještine i znanje koje im treba na tržištu rada na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu jučer je počeo edukativni program CEO Academy, kao uvod u CEO konferenciju.

"Nakon održanih sedam CEO konferencija u pet bh. gradova odlučili smo ovaj projekt implementirati u pet država regije, a uz BiH tu su Slovenija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora. Na svim tim konferencijama želimo učesnike motivisati na malo proaktivniji pristup ličnom i profesionalnom razvoju naročito u kontekstu poduzetništva i razvoja njihove karijere, odnosno pomoći im da budu konkurentniji na tržištu rada. Upravo zbog toga nastao je CEO Academy, koji će do 24. maja okupiti više od 50 kompanija iz BiH i regije, te više od 300 učesnika", kazala je za Oslobođenje Šejla Vatreš, menadžer projekta CEO konferencija.

Praksa ili posao

U protekle dvije godine CEO konferencije su okupile sjajne govornike i kompanije, što je imalo i konkretnog efekta, a to je, prema njenim riječima, činjenica da je preko 60 učesnika našlo zaposlenje direktno ili indirektno na osnovu CEO konferencije, da je pokrenuto više od deset start up biznisa, od kojih su dva već prerasla u mala preduzeća.

CEO Academy ove godine će kroz aktivnosti WANTED: Million Dollar Employee, Start up EXPO, Coffee with... i Workshops do 24. maja biti mjesto susreta mladih sa poslodavcima i uspješnim pojedincima iz sfera biznisa, nauke i kulture. Priliku da dobiju stručnu praksu, stipendiju ili eventualno zaposlenje na aktivnosti WANTED: Million Dollar Employee imalo je 20 odabranih studenata završnih godina fakulteta, bez obzira na usmjerenje, a Hyundai, Sarajevska pivara, HoldINA, VIA Media, Ernst&Young,Vispak, Infobip, Unirev, Universal Media, Sarajevo Osiguranje, Gaudi Lufthansa, Megamix, Domod, NEXE group, Henkel neke su od kompanija koje su izabrale "zaposlenika vrijednog milion dolara", a zapaženim učesnicima ponudile stručnu praksu.

Razmišljanja studenata

Svoju šansu da se u dobrom svjetlu pokaže poslodavcima jučer je iskoristila i Sanida Babić, koja je završna godina mastera na Ekonomskom fakultetu, kazavši nam kako je ovo dobra prilika da se studenti upoznaju sa poslodavcima, ali i da pronađu praksu ili posao.

S druge strane i poslodavci, kako su nam kazali, očekuju da čuju kakva su razmišljanja studenata.

Ermin Čengić iz Sarajevo osiguranja nam je kazao kako od studenata očekuje da čuje njihova razmišljanja i očekivanja od realnog sektora i tržišta rada.

"Nadamo se da će se studenti predstaviti na najbolji način kako bismo vidjeli sav njihov potencijal", kazala nam je Indira Musić, rukovodilac marketinga u firmi Astra i Borovo.

Dekan ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain istakao je kako je CEO Academy prilika da se mladi još bolje pripreme za konkretan rad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti