CBBiH predstavila novi statistički web portal

08.04.2014. 08:20 / Izvor: eKapija.ba
CBBiH predstavila novi statistički web portal

U Centralnoj banci BiH (CBBiH) jučer je predstavljen novi statistički web portal ove monetarne institucije sa panorama necto sistemom, koji je napravljen u saradnji sa Njemačkom razvojnom agencijom (GIZ).

U Centralnoj banci BiH (CBBiH) jučer je predstavljen novi statistički web portal ove monetarne institucije sa panorama necto sistemom. Rješenje je razvijeno u suradnji sa Poslovnom inteligencijom, vodećom regionalnom kompanijom za dizajn i implementaciju inteligentnih sustava za podršku poslovnom odlučivanju, te uz podršku Njemačke razvojne agencije (GIZ).

Kako su na godišnjoj konferenciji za novinare istakli predstavnici CBBiH, ova aplikacija će korisnicima olakšati dostupnost informacija.

Viceguverner CBBiH za poslovanje Sektora za statistiku, servisiranje vanjskog duga, evropske integracije i platne sisteme Ankica Kolobarić je istakla da CBBiH prikuplja podatke, provodi istraživanja, kompilira i godišnje objavljuje statističke podatke iz monetarno-finansijskog sektora, realnog sektora, te statistike vladinih finansija i drugo.

"Metodologija koju primjenjujemo u najvećoj mjeri su harmonizovane sa međunarodnim metodologijama i standardima što nam omogućava direktnu uporedivost i objavljivanje podataka u međunarodnim institucijama kao što su MMF, EBRD i drugi", istakla je Kolobarić.

"Novo rješenje će olakšati dostupnost informacija, te korisnicima omogućiti analizu i uspoređivanje podatka na vrlo jednostavan i intuitivan način. Ovo držimo posebno korisnim za akademsku zajednicu i stručnu javnost", kazao je Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH. 

Iz Poslovne inteligencije ističu da ovim projektom potvrđuju vodeću regionalnu poziciju u području dizajna i implementacije inteligentnih sustava za podršku poslovnom odlučivanju.

Izvor: eKapija.ba/Fena 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti