Bosna i Hercegovina za Nijemce je obećana zemlja

27.03.2015. 09:22 / Izvor: Dnevni list
Bosna i Hercegovina za Nijemce je obećana zemlja

Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Kosovo i Srbija mogli bi imati ulogu u poboljšanju energetske sigurnosti ne samo tog dijela, već i ostatka Europe, i to izgradnjom terminala za ukapljeni plin (LNG)

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svojoj posljednjoj analizi ističe kako Bosna i Hercegovina zajedno s drugim zemljama zapadnog Balkana mora diversificirati energetske izvore.

"Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Kosovo i Srbija mogli bi imati ulogu u poboljšanju energetske sigurnosti ne samo tog dijela, već i ostatka Europe, i to izgradnjom terminala za ukapljeni plin (LNG)", navodi EBRD. Istodobno je nekoliko njemačkih stručnjaka za energetiku za magazin Energiewende navelo kako na papiru djelujemo kao obećana zemlja za proizvodnju čiste energije.

"Imamo obilje sunčanih sati tijekom čitave godine, kao i neiskorištene resurse na području vodne energije, vjetrovite planine i obale i bogata poljoprivredna zemljišta", navode njemački stručnjaci.

Ovisni o ruskom plinu

Energija je jedno od područja vezanih za sigurnost o kojima se u Europskoj uniji najviše raspravlja posebice jer se procjenjuje da će potrebe za energijom u idućih deset godina povećati za više od 30 posto. Zemlje zapadnog Balkana nalaze se na raskrižju energetskog prijevoznog pravca istok – zapad. Regija se istodobno suočava sa zadaćama transformacije svoje gospodarske perspektive i energetske infrastrukture, a taj proces rezultira jedinstvenim prilikama koje bismo trebali iskoristiti. Bruxelles je LNG terminal na Krku i plinovod koji bi plin vodio sve do Poljske proglasio strateškim, dok su Sjedinjene Države Hrvatsku ocijenile potencijalnim ključnim europskim energetskim čvorištem.

U BiH ne postoji državna strategija, Federacija BiH je zainteresirana za spajanje na hrvatske i europske plinovode, dok se u RS-u i dalje protive izgradnji konektora prema Hrvatskoj i insistiraju na Južnom toku od kojeg je Rusija prije par mjeseci. Čak i kad bi se Južni tok izgradio i BiH spojila na njega, naša zemlja bi i dalje bila ovisna u ruskom plinu kao i dosad, a koji i danas plaćamo po najvišim cijenama zbog troškova tranzita budući da smo na kraju plinovoda.

U analizi EBRD-a, osim inzistiranja na diversifikaciji, navodi se kako su zemljopisni položaj, a i brzi pristup moru čimbenici koji su zanimljivi ulagačima u energetiku.

Obećana zemlja

Osnovni problem BiH je, prema EBRD-u, to što su prošle godine, pa i desetljeća, u kojima se nije dovoljno ulagalo u postojeću infrastrukturu, a zbog izuzetno sporog provođenja reformi onemogućen je razvoj naših potencijala. Zbog ukrajinske krize se sad na balkanske zemlje sve više gleda kao na potencijalnu tranzitnu regiju za opskrbu Europske unije plinom, što ima implikacije i po razvoj plinske infrastrukture u regiji. Njemački časopis Energiewende nedavno je objavio članak u kojem je cijeli niz vodećih stručnjaka iz energetike naveo kako imamo veliki potencijal i kako vjeruju da bi BiH i zemlje Balkana uskoro mogle izvoziti (obnovljivu) energiju u Europu. Uz to ističu kako bi ulaganja zapadne Europe u ovo područje mogla polučiti rezultate od kojih bismo svi imali koristi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti