Bosanska Krupa ima novu poslovnu zonu

30.05.2015. 08:23 / Izvor: eKapija.ba
Bosanska Krupa ima novu poslovnu zonu

Bosanska Krupa od danas ima još jednu poslovnu zonu i novih 22 hektara korisne površine koja će biti ponuđena potencijalnim ulagačima za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj bosanskokrupske općine.

Bosanska Krupa od danas ima još jednu poslovnu zonu i novih 22 hektara korisne površine koja će biti ponuđena potencijalnim ulagačima za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj bosanskokrupske općine. Poslovna zona "Vatreni mlin" formirana je odlukom Općinskog vijeća Bosanska Krupa i to je druga poslovna zona u ovoj općini. Prema riječima načelnika Općine koji je inicirao formiranje nove poslovne zone, interes investitora prevazilazi prostore postojeće poslovne zone Pilana u kojoj se trenutno gradi novih 10.000 kvadratnih metara proizvodnih hala u koje će do jeseni biti zaposleno više stotina radnika.

Nekoliko investitora već je zatražilo nove parcele za gradnju ali je prostor u Poslovnoj zoni Pilana gotovo popunjen pa će se novim investitorima ponuditi pod istim uslovima  prostor u području nekadašnjeg "Vatrenog mlina". Nova poslovna zona obuhvatit će i već postojeće proizvodne pogone u krugu nekadašnjeg preduzeća RMK iz Zenice.

Obrazlažući ovu odluku načelnik Armin Halitović se posebno zahvalio općinskom pravobraniocu Himzi Eziću koji je za vrlo kratko vrijeme uspio zemljište i devastiranu imovinu prijeratnog "Vatrenog mlina" koji nije imao pravnog nasljednika upisati u posjed Općine Bosanska Krupa i tako stvoriti uslove da općina ovim prostorom raspolaže u punom kapacitetu. Gotovo svi vijećnici su pozdravili ovakav potez a Odluka o formiranju Poslovne zone „Vatreni mlin“ usvojena je uz jedan glas protiv. Inače, u ovoj zoni kao i u poslovnoj zoni Pilana svi ulagači će u prve tri godine u 100 % iznosu biti oslobođeni komunalnih dažbina, slijedeće tri godine će biti oslobođeni 50 % istih a potom će tri godine plaćati minimalnu komunalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja radno angažovanih građana bosanskokrupske općine.

Mnogo rasprave na 38. sjednici Općinskog vijeća izazvala je i raspodjela sredstava koje je ŠPD „Unsko-sanske šume“ kao naknadu za korištenje šuma planiralo za Općinu Bosanska Krupa. Prijedlogu da se sredstva podijele tako što će se za školu u Pištalinama izdvojiti 60.000 KM, za put Križ-Perna 50.000 KM, za put Kobiljnjak 20.000 KM, za put Johovica 10.000 KM i za put Selimagići-Ćatići 20.000 maraka, naišla je na protivljenje vjećnika Stranke demokratske akcije koji su ovakvu raspodjelu okarakterisali kao nepravednu i usmjerenu ka prikupljanju političkih poena te izrazili mišljenje da imaju drugi prioritetniji putevi i drugi projekti od ovih. Uglavnom se diskutovalo lokalistički što je većina vijećnika osudila i izglasala predloženu odluku sa 16 glasova dok je istovremeno 6 glasova bilo protiv ovakve raspodjele.

Drugoj osnovnoj školi kao učešće općine u projektu UNDP-a za utopljavanje ove škole odobreno je oko 50.000 KM sredstava koje Općini pripadaju od naknada za koncesije u 2014. i 2015. godini. Ova odluka usvojena je sa jednim glasom protiv.

Usvojena je odluka i prijedlog teksta za Javni oglas za imenovanje članova Općinske izborne komisije a na prijedlog Kluba DF-a iz Komisije za sprovođenje izbora u mjesnim zajednicama smijenjeni su Edin Nuhić i Rifet Emrić, a na njihova mjesta imenovani Almir Hamulić i Emir Elkaz. Vijećnici su na prijedlog vijećnika Muhidina dr. Šertovića usvojili i Rezoluciju o protivljenju izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Republici Hrvatskoj u kojoj je zatraženo od svih nivoa vlasti i Evropske komisije da spriječe i samu namjeru Hrvatske da ovo opasno odlagalište gradi na granici sa Bosnom i Hercegovinom koja je ujedno i granica općine Bosanska Krupa.

Na javni uvid i raspravu stavljen je Nacrt izmjena i dopuna regulacionog plana Centar a na kraju sjednice usvojeni su Izvještaji o radu za 2014. i Planovi rada za 2015. godinu za devet mjesnih zajednica te k znanju primljene informacije o zbrinjavanju raseljenih lica i o Stanju sigurnosti u zoni 5. Policijske uprave Bosanska Krupa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti