BiH zemlja sa najvećom stopom nezaposlenosti u regionu

24.11.2014. 08:49 / Izvor: Federalna.ba
BiH zemlja sa najvećom stopom nezaposlenosti u regionu

Jedan od razloga za takvo stanje je tržište rada koje je potrebno reformirati, jer je već godinama BiH prema rejtinzima Međunarodne organizacije rada i Svjetske banke označena kao zemlja vrlo teškog poslovanja.

Pola miliona građana BiH je nezaposleno. Time naša zemlja ima najveću stopu nezaposlenosti u regionu. Poražavajuće je što najveći broj nezaposlenih čine mladi i obrazovani. Jedan od razloga za takvo stanje je tržište rada koje je potrebno reformirati, jer je već godinama BiH prema rejtinzima Međunarodne organizacije rada i Svjetske banke označena kao zemlja vrlo teškog poslovanja.

Visoka stopa nezaposlenosti, odraz je trenutnog privrednog stanja u BiH, ali i neefikasnih politika zapošljavanja.Osim visokih poreza,u Sporazum o rastu i zapošljavanju EU navodi se kako i visoke plate u javnom sektoru u BiH ilustriraju okruženje u kojem oni sa sigurnim poslovima štite svoje pozicije i prihode na račun nezaposlenih.

Preporuke su da pristup poslovima treba biti otvoren za svakoga, naročito za mlade ljude. I Vladin i nevladin sektor smatra da je neophodna izmjena zakonske regulative. „BiH je posljednja zemlja u regionu koja je najmanje reformi napravila unutar radnog zakonodavstva, koje je rigidno, ima rigidne kolektivne ugovore i ne ide u prilog fluktuaciji na tržištu rada, niti ide u prilog brzom otvaranju i zatvaranju radnih mjesta“, ističe projektni menadžer u CCI-ja Adis Arapović.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber smatra da je neophodno usvojiti novi zakon o radu, koji će sadržavati odredbe predviđene za olakšavanje potpisivanja ugovora o radu za menadžere stranih kompanija koje bi trebale ulagati sredstva u FBiH.

Izmjene Zakona o radu, ograničavanje trajanja kolektivnog ugovora, neprihvatljive su za socijalne partnere, koji tvrde da ne mogu dozvoliti da se na uštrb zaposlenih rješava problem nezaposlenih. "Ne smijemo dozvoliti da se umanjuju prava radnika rušenjem određenih odredbi Zakona o radu koje im daju makar malo sigurnosti“, smatra Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Visoka poreska opterećenja na rad često djeluju kao faktor odvraćanja od zapošljavanja, što poslodavce navodi da zapošljavaju radnike mimo znanja nadležnih vlasti.

Problem nezaposlenosti najviše pogađa mlade i obrazovane ljude, koji i nakon završenog fakulteta, godinama ne mogu pronaći zaposlenje. Jedna od njih je i Danijela Lasić, koja je od 2007. kao diplomirani ekonomist na birou za zapošljavanje. Kaže da se na konkurse gotovo ne vrijedi ni prijavljivati jer se, navodi, već unaprijed zna ko će biti primljen. "Prijaviš se i taj trud bude uzaludan. Dosta mladih ide u inozemstvo, ja nisam u prilici da odem", kaže Danijela.

Jedino rješenje za nova radna mjesta su domaće i strane investicije. "Nama bi najviše odgovarala masovna privredna ekspanzija koja bi povukla veliki broj nezaposlenih. Međutim, u neko skorije vrijeme to je nemoguće očekivati", ocjenjuje Siniša Veselinović, šef Odsjeka za domaće tržište rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Eliminisanje sive ekonomije, reforma trzišta rada trebali bi obezbijediti veću pokretljivost radne snage, privredni razvoj a samim tim omogućavanje većeg broja zaposlenih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti