BiH-Srbija: Zajednički nastup sa organskim proizvodima na EU tržištu

28.07.2014. 12:03 / Izvor: Fena
BiH-Srbija: Zajednički nastup sa organskim proizvodima na EU tržištu

Putem prekograničnog projekta ENO Agri između Bih i Srbije očekuje se certifikacija od 15 do 20 proizvođača organskih proizvoda.

Putem projekta "Okolišno prihvatljiv, novi organski pristup poljoprivredi u prekograničnom području Srbije i Bosne Hercegovine ENO Agri", finansiran od Evropske komisije, Savez udruženja organskih proizvođača  zajedno sa SERDA-om raspisao je javni poziv za proizvođače koji tek ulaze u organsku poljoprivrednu proizvodnju, da se certificiraju i da svoju proizvodnju podvrgnu kontroli certifikacije.

"Mi ćemo okupiti otprilike po 15 do 20 proizvođača iz BiH i Srbije jer je riječ o projektu prekogranične saradnje tako da ćemo imati nove organske proizvođače u obje zemlje da bi se širio taj sektor, jer možemo reći da organska proizvodnja u BiH i blago opada iz razloga što nemamo ni zakona ni poticaja za organski sektor. Ipak nadamo se da će ovaj program donijeti jedno značajno povećanje broja organskih proizvođača u BiH. Kroz zajedniči brand, koji će predstavljati nastavak aktivnosti, a kad odaberemo u narednih nekoliko dana klijente koji će biti certificirani za organsku proizvodnju, idemo sa setom radionica koje će se odvijati u Visokom, Goraždu i Sarajevu. Također imat ćemo zajedničke radionice u Sarajevu i Valjevu", rekao je predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg  u izjavi za Agenciju Fena.

Naveo je da će na ovaj način proizvođače pripremiti da savladaju neophodno znanje o organskoj proizvodnji, ''Nakon toga ide certifikacija i formiranje jednog regionalnog branda, branda BiH i Srbije. Tu ćemo izdvojiti šest proizvoda organskog porijekla", rekao je Herceg doavši da će ti proizvodi ići prema Evropskoj uniji.

Analizom tržišta i prozvodnje u obje zemlje, kako kaže, konstatirano je da postoji dobra proizvodnja meda, jagodičastog voća, ljekovitog bilja, te voća i povrća.

Međutim, pošto je zaključeno da u BiH i Srbiji nema dovoljnih količina organskih proizvoda i da je za njima velika potražnja na oba  tržišta, Herceg kaže da će se zajednički brand u prvoj fazi plasirati na domaćim tržištima. Ocijenio je da uključivanje novih osoba u organsku proizvodnju znači i povećanje ostanka ljudi u ruralnim područjima, održivost ruralnih područja i ekozona, a samim tim i povećanje proizvodnje i uposlenosti u organskom sektoru.

Zajednički brand prema Evropskoj uniji, kako dodaje, krenut će naredne godine.

"S partnerima iz Srbije imat ćemo zajednički radni sastanak u Valjevu 25. augusta, a dan nakon toga konferenciju u Sjenici i nakon iznošenja seta kriterija o brandiranju već u devetom mjesecu objaviti institucije koje će raditi brandiranje i raditi na promociji tog. Poslije ćemo ići i na sajam u Nurnberg da bismo i tamo uvidjeli aspekte organske proizvodnje i nadamo se da ćemo zaštititi naš brand. Također u tom vremenu se nadamo da će doći i do usvajanja zakona o organskoj proizvodnji u BiH", kazao je Herceg.

Dodao je da su u FBiH trenutno 54 certificirana organska proizvođača, a više od 40 ih je koji još nisu završili proces certifikacije. Putem projekta ENO Agri očekuje se certifikacija od 15 do 20 proizvođača. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti