BiH ima šansu da postane novi Disneyland za IT stručnjake

02.06.2014. 12:18 / Izvor: eKapija.ba

Ako uspijemo zadržati naše IT stručnjake imat ćemo šanse da izgradimo modernu ekonomiju i postanemo konkurentni na tržištu koje raste nevjerojatno brzo, kaže nam Edin Saračević, osnivač HUB387.

Kod nas je najveća stigma ako pokušate, a ne uspijete dok je Americi to obrnuto. Najveći 'luzer' je onaj koji nikada nije pokušao, ovom rečenicom Edin Saračević, osnivač HUB387, prvog informatičko-programerskog centra u BiH, sažima poduzetnički rezon uobičajen u razvijenim zapadnim zemljama. 

Saračević koji živi na relaciji između Amerike i Sarajeva, sa iskustvom koje je u Americi stekao u startup kompanijama, ima želju takav model inkubirati u BiH i razviti mladi informaciono-tehnoloških (IT) kadar u BiH koji će raditi poslove po cijelom svijetu. 

Prvi korak u tom pravcu je već napravljen osnivanjem HUB378 u Sarajevu. Ovaj, u svijetu sve popularniji koncept poslovanja, podrazumijeva okupljanje većeg broja IT kompanija na jednoj lokaciji što pruža mogućnosti za intenzivnu suradnju, bržu razmjenu znanja.

Naš sugovornik smatra da je sa IT tehnologijom danas sve moguće.

"Ne postoje barijere niti problemi koji ne možete rješiti kroz tehnologiju, no morate razmišljati na taj način i tu je najveći problem BIH, tj. kako navesti mlade da tako razmišljaju. Mentalitet sigurnih poslova koji imamo kod nas i nedostatak razvoja nekog većeg poduzetničkog duha kroz tradicionalno obrazovanje je nešto što bi se trebalo mijenjati. Svugdje u svijetu se cijeni incijativa. Tako se i formiraju mladi ljudi“, navodi on.

Smatra da su startup-i možda najbolji način da se razbiju postojeći modeli. ''Startup i jeste pokušaj buđenja i izlaska iz zone komfora jer  tada vam se počinju događati odlične stvari'', kaže naš sugovornik.

Saznajemo da u sklopu HUB-a u ovom mjesecu počinju raditi projekt 4 startup-a za 18 mjeseci  gdje će sa sudionicima projekta proći kroz kompletan proces stvaranja obrasca pomoću kojeg startup kompanije mogu biti puno efikasnije u procesu stvaranja i oblikovanja svojih biznis modela. Pokušat će dovesti i par vrlo iskusnih mentora iz inozemstva koji će sudionicima ovog projekta pomoći sa svojim znanjem i iskustvom.

''Startup koji rješava neki globalni problem može nastati u bilo kojoj garaži na svijetu. To ne mora nužno biti garaža u Slikonskoj dolini, može biti i ona na Vratniku. Dovoljno je imati dobru ideju, vjeru u svoj san i strast da se to radi", kaže nam Saračević dodajući da će kroz svoje aktivnosti nastojati ovakav način razmišljanja inkubirati u BiH. 

Podsjetimo, da je model startup kompanija u BiH je još uvijek u začetku. Većinom se bazira na podršci stranih razvojnih agencija i privatnih kompanija dok država još, čini se, ni ne pomišlja da potakne ovaj način poslovanja. 

Saračević smatra da bi država IT industriju trebala gledati kao na primarnu granu za budućnost BiH jer su ulaganja u ovu industriju visoko isplativa.

O tome što bi država trebala osigurati da bi ovaj sektor procvjetao u BiH Saračević kaže da  je to prije svega infrastruktura- formiranje svojevrsnih inkubatora koji će startup-ima iz IT sektora osigurati povoljnije uvjete poslovanja i mjesto gdje mogu okupiti i razvijati svoje ideje.

Osim toga tu je i promjena u načinu obrazovanja. Malim mjerama bi se, smatra, moglo jako puno olakšati stvaranje ovog modela i priznanje IT industrije kao prerspektivne za razvoj BiH. Nažalost, još uvijek produciramo kadrove koje nisu traženi na svjetskom tržištu, navodi on.

Dodaje da bi obrazovne institucije koje se bave edukacijom ovog kadra trebale osigurati šarolikiji pristup. "Često klijenti podrazumijevaju tehnologije koje su dominante na tržištu, ali postoji potpuno jedan novi svijet open source developmenta koji je jako tražen i dobro plaćen", navodi on.

Mogućnosti IT-a ogromne, samo ih trebamo iskoristiti

Dodaje da je u BiH slabo razvijen i tzv. smart investment koji osim novca podrazumjeva i jako puno ekpertize, znanja i mogućnosti povezivanja sa ostalim poslovnim partnerima što je jedan od najbitnijih elementa za veći procvat startup kompanija, tj. taj jedan element mentorstva. Također slaba karika je nedostatak mreže tzv. polovnih anđela u BiH, koji bi prepoznali važnost ulaganja u ove kompanije. 

Saračević napominje da BiH ima tu dodatnu pogodnost u svojoj dijaspori u kojoj već postoji veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji se razumiju u ovakav oblik investiranja kao i mentorstvo te da bi se ta sinergija koja već postoji trebala struktuirati i povezati. 

"Mogućnosti su ogromne. Prvi korak je najteži, ali smatramo da smo ga već napravili i očekujemo da će čitava ova priča ići u pozitivnom pravcu", navodi Saračević.

Ističe da sve moderne ekonomije svjesne da je IT tehnologija osnova razvoja, ali da je problem ako nemate kadar koji je sposoban da razvije taj stub ekonomije. Zato je odliv stručnjaka iz ovog sektora ono što ga plaši.

"Ako uspijemo zadržati naše IT stručnjake imat ćemo šanse izgraditi modernu ekonomiju i postati konkurentni na tržištu koje raste nevjerojatno brzo. To je industrija na koju bi se strateški trebali fokusirati i u narednih 10-tak godina. Mislim da bi rezultati bili ogromni za BiH", navodi naš sugovornik.

Odliv stručnjaka je, kaže nam i jedan od razloga zašto se odlučio osnovati ovaj HUB. Naime, budući da je sve poslove razvoja softvera do sada radio sa sarajevskim developerima, dogodilo se da je nekoliko njih otišlo u Njemačku i Švicarsku. ''Shvatio sam da je potrebno ovdje napraviti mjesto, svojevrsni IT Disneyland, mjesto gdje će domaći stručnjaci imati puno više prilika za poslove. Ako izgubimo taj IT kadar mislim da gubimo veliku šansu da zakoračimo u jedan divan svijet gdje su inženjeri traženi i jako dobro plaćeni. Sa jako malo možemo napraviti puno. Mislim da taj pozitivni debalas koji sada postoji u svijetu, gdje su znanje i IT stručnjaci jako traženi, možemo iskoristiti u korist vlastitog razvoja'', navodi Saračević.

D. Kozina 

Projektom Akademija 387 pokrenuli novi koncept prenosa znanja u IT oblasti

 Njihov novi projekt je Akademija 387, centar za edukaciju i usavršavanje u oblasti IT-a, kojom planiraju popuniti prazninu koja postoji u formalnom sustavu obrazovanja. Radi se o novom konceptu prenosa znanja i vještina, modeliranom po najuspješnijim američkim edukacijskim platformama. Već od ovog mjeseca počinju sa edukacijom za mlade IT stručnjake, studente, a planirano je održavanje i visokospecijaliziranih tečajeva pod pokroviteljstvom industrijskih eksperata koji će pokušati prenijeti znanje domaćim stručnjacima. Cilj je stvaranje edukativne platforme koja će kroz intenzivne i praktično orijentirane edukacije prenositi znanja i vještine neophodne da bi domaći IT profesionalci uspjeli na globalnom tržištu.

Ako želimo od BiH napraviti destinaciju jednog ozbiljnog provajdera internet usluga,  onda se to mora dići na puno višu razinu, navodi Saračević. 

Na pitanje postoji li mogućnost da BiH slijedi primjer Irske koja je razvila jaku IT industriju, ističe da to nije upitno. 

"Ovdje nije pitanje je li to moguće, nego kako da to uradimo. Ne mislim da je klasična copy-paste rješenja funkcioniraju i da će to odmah samo po sebi biti uspješna priča. Potrebno je prilagoditi priču  karakteristikama određenog tržišta i onda se može ostvariti napredak. Kako bi se to uradilo potrebno je da svi koji misle da mogu pomoći u tome daju sve od sebe da se krene u tom pavcu", naglašava on. 

Dodaje da je IT najperspektivnija oblasti za BiH te da bi, ako se taj posao uradi strateški i fokusira na nekoliko točaka koje su već identificirane, to moglo BiH staviti na put napretka. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti