BH Telecom nije obveznik primjene Zakona o javnim nabavkama BiH

17.04.2015. 08:31 / Izvor: eKapija.ba
BH Telecom nije obveznik primjene Zakona o javnim nabavkama BiH

BH Telecom proces nabavki uredio je Pravilnikom o nabavkama u BH Telecom-u koji se primjenjuje od 20. februara 2015. godine.

Budući da se novi Zakon o javnim nabavkama BiH primjenjuje od 27. novembra 2014. godine, njime je definisana procedura javnih nabavki, unapređuju se mehanizmi za sprečavanje zloupotreba, smanjuju troškovi učešća u tom procesu i uvode savremene tehnike i procedure. 

Nakon prelaska Agencije za javne nabave na novi sistem objave postupka javne nabave, skoro sve države institucije počele su objavljivati tendere na ovaj način, s tim da objavu mogu vršiti sva ugovorna tijela iz članaka 4. i 5. Zakona, a ne samo državne institucije.
 
Jedno od javnih preduzeća koje svoje javne nabavke objavljuje na svojoj službenoj stranici i u drugim medijima, ali i ne na portalu Agencije za javne nabavke BiH, jeste BH Telecom d.d. Sarajevo .
 
Na upit zašto je to tako, Služba za informisanje BH Telecoma dostavila nam je saopćenje u kojem se navodi da u skladu sa dopisom Agencije za javne nabavke, a na osnovu mišljenja Konkurencijskog vijeća BiH, Javno preduzeće BH Telecom d.d. Sarajevo nije obveznik primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, a to je napisano u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine broj 39/14.
 
"BH Telecom proces nabavki uredio je Pravilnikom o nabavkama u BH Telecom-u koji se primjenjuje od 20. februara 2015. godine. U skladu sa članom 37. navedenog Pravilnika, Obavještenje o nabavci obavezno se objavljuje na web stranici Društva. Obavještenje o nabavci može se objaviti i u drugim medijima po prijedlogu OPNZ-a (ovlaštenog podnosioca nabavnog zahtjeva)", objašnjeno je iz BH Telecoma za naš portal.
 
K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti