Bh. proizvođači organske hrane: Pohod na tržište Skandinavije

01.11.2014. 08:26 / Izvor: Oslobođenje
Bh. proizvođači organske hrane: Pohod na tržište Skandinavije

Bh. kompanije koje proizvode organsku hranu svakodnevno povećavaju svoju proizvodnju, ali i izvoz na inostrana tržišta. Jedno od tržišta koje je interesantno domaćim kompanijama, a na kojem baš i nisu zastupljeni, jeste tržište Skandinavije.

Bh. kompanije koje proizvode organsku hranu svakodnevno povećavaju svoju proizvodnju, ali i izvoz na inostrana tržišta. Jedno od tržišta koje je interesantno domaćim kompanijama, a na kojem baš i nisu zastupljeni, jeste tržište Skandinavije.

Stoga je sedam bh. kompanija u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i uz podršku USAID/Sida Farma projekta nedavno posjetilo sajam Natural Products Scandinavia, koji je održan u Malmöu (Švedska) i, kako su za Oslobođenje kazali, uspješno se predstavili.

Osim kontakata sa kompanijama iz Švedske, održani su i brojni sastanci sa firmama iz Danske, Norveške, Finske, ali i Holandije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije i drugih zemalja.

Svoje proizvode na sajmu predstavile su kompanije "Halilović" d.o.o. Ilijaš, Faveda d.o.o. Sarajevo, Elmar d.o.o. Trebinje, Agroneretva d.o.o. Mostar, Smrčak d.o.o. Zvornik, Dars voće d.o.o. Derventa i Frutti-Funghi d.o.o. Visoko.

Kako je za Oslobođenje kazala Mejra Halilović iz kompanije "Halilović", posjeta sajmu protekla je uspješno.

"Imali smo veliki interes samih posjetilaca koji su tražili organske proizvode, eterična ulja, a ostvarili smo i kontakte sa kompanijama iz Skandinavije", istakla je Halilović, dodajući da oni izvoze dosta u evropske zemlje, ali u Skandinaviju još nisu, te se nadaju da će jedan od kontakata i već ostvarenih razgovora biti pozitivan.

"Razgovori o izvozu na neko tržište ne traju jedan dan. To su dugotrajni procesi. Tako smo ove godine počeli izvoz u Istanbul, a sami pregovori trajali su skoro godinu", kazala je Halilović.

Inače, na sajmu u Malmöu najveći interes je vladao za šumske gljive, eterična ulja i jagodasto voće, ali i za prirodnu kozmetiku, gdje je konkurencija bila najveća.

Nadu da će pregovori i razgovori biti uspješni, izrazio je i Miladin Mijatović iz kompanije Smrčak iz Zvornika. "Skandinavsko tržište je nama jako interesantno, te se nadamo da smo posjetom ovom sajmu učinili prvi korak ka mogućem izvozu na ovo tržište", kazao nam je Mijatović.

Prema njegovim riječima, oni su na sajmu predstavili svoje proizvode od šumskih gljiva, samoniklog ljekovitog bilja do jagodičastog voća.

Inače, Smrčak većinu svojih proizvode plasira u izvoz, samo jedan posto završi na domaćem tržištu. Kompanija Faveda iz Sarajeva predstavila je svoj program čajeva i prirodne kozmetike. "Mi smo tokom sajma ostvarili kontakte sa firmama iz Švedske, ali i Danske i Austrije, a u narednim danima imamo i sastanke u Stockholmu sa uspješnim bh. privrednicima", kazala je Aida Zubčević, direktorica Favede.

Štand bh. privrednika posjetio je i određeni broj naših uspješnih biznismena iz Skandinavije, a izlagače su posjetili i ambasadori BiH u Švedskoj i Norveškoj koji su, u okviru svojih mogućnosti, obećali pomoći našim privrednicima u daljem povezivanju sa potencijalnim partnerima u regionu.

Inače, skandinavsko tržište interesantno je zbog visoke kupovne moći, izrazite opredijeljenosti za konzumaciju zdravih i prirodnih proizvoda, te činjenice da se radi o tržištu sa više od 25 miliona ljudi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti