Barroso: Realna perspektiva proširenja EU na Zapadni Balkan

29.08.2014. 08:23 / Izvor: Fena
Barroso: Realna perspektiva proširenja EU na Zapadni Balkan

Želimo da vidimo zemlje zapadnog Balkana učlanjene u Evropsku uniju, ali kada će se to dogoditi zavisi prije svega od njih, poručio je u četvrtak predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u Berlinu.

Želimo da vidimo zemlje zapadnog Balkana učlanjene u Evropsku uniju, ali kada će se to dogoditi zavisi prije svega od njih, poručio je u četvrtak predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u Berlinu.

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu koju je održao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i albanskim premijerom Edi Ramom rekao da je priključivanje zapadnog Balkana EU zajednički politički, ekonomski i geostrateški cilj.

Naredni krug proširenja neće se dogoditi odmah, a kada će do njega doći zavisi od brzine kojom naši partneri sprovode reforme, rekao je Barroso i dodao kako ne treba sumnjati da će se to ostvariti, prenosi Tanjug.

Naglasio je da je napredak koje su ostvarile zemlje regije, a posebno Srbija, Albanija i Kosovo stvaran i opipljiv, i da primjer Hrvatske dokazuje kako je članstvo u EU dostižan cilj.

Barroso je obećao da zemlje regije mogu da računaju na punu podršku zemalja EU u tom procesu, ali da su uspostavljanje vladavine prava, regionalna saradnja i dobro upravljanje javnim finansijama od suštinskog značaja.

"Kao što stalno ponavljamo: osnovne stvari imaju prioritet", istakao je on.

Predsjednik Evropske komisije je posebno naglasio značaj regionalne saradnje za proces pridruživanja, uz riječi da to ne samo uspostavlja stabilnost i uklanja prepreke, nego utiče na poboljšanje kvaliteta života običnih građana.

On se osvrnuo na mnogobrojne infrastrukturne probleme u regiji, posebno u energetici, uz riječi da se oni moraju prevazići uz strogo poštovanje evropskih standarda. Postoji isuviše izgubljenih karika kada je riječ o energetskoj, putnoj i željezničkoj mreži, upozorio je.

Barroso je podsjetio i da je EU kroz pretpristupne fondove planirala da uloži preko 12 milijardi eura u zapadni Balkan, a da je petina te sume namijenjena regionalnim projektima. To dokazuje posvećenost EU regiji čak i u doba finansijske krize, ukazao je.

Barroso se na kraju svog izlaganja osvrnuo na činjenicu da se ove godine navršava stoljeće od početka Prvog svjetskog rata. EU je prije svega mirovni projekat koji počiva na zajedničkim vrijednostima, što važi kako za sadašnje, tako i za buduće članice, zaključio je on.

Konferenciju o zapadnom Balkanu inicirala je njemačka vlada, a pored sastanka njemačke kancelarke i Barrosa s premijerima regije, održana su još dva sastanka - ministara privreda i finansija i šefova diplomatija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti