Ambasador Hellbach: Političari koji budu u vlasti imat će mnogo posla

22.11.2014. 09:29 / Izvor: Fena
Ambasador Hellbach: Političari koji budu u vlasti imat će mnogo posla

Njemačko-britanska inicijativa je u međuvremenu postala evropska inicijativa, a to je i bio od samog početka naš cilj - kazao je za Agenciju FENA ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach.

Njemačko-britanska inicijativa je u međuvremenu postala evropska inicijativa, a to je i bio od samog početka naš cilj - kazao je za Agenciju FENA ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach, govoreći o inicijativi novog pristupa evropskoj tranziciji BiH, koju su predložili šefovi britanskih i njemačkih diplomatija, a  usvojili ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU).

"Što se tiče detalja, trebaju da budu sada izrađeni od Evropske unije. Cilj jeste, i o tome su se sada svi dogovorili, da se proces približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji dinamizira i to ne samo iz tog razloga što mi mislimo da BiH ima svoje mjesto u EU. Integracija u EU nije svrha sama sebi", naglasio je ambasador Hellbach. 

Podvlači da se radi o tome da se od ove zemlje stvori jedna zemlja koja će svojim građanima pružiti sigurnost, slobodu, perspektive i radna mjesta.

"Nadali smo se da s ovom inicijativom možemo dati svoj doprinos tome da ovaj proces transformacije konačno krene i da se pokrene. Glavnu ulogu u ovom cijelom procesu nikako ne igramo mi, nego BiH i političari iz BiH", naglasio je ambasador Hellbach.

Dodao je da se jako mnogo očekuje od novih vlasti u BiH kada je u pitanju ova inicijativa i put BiH prema EU.

"Prije svega, spremnost da se zaista i prihvate reformi, da se pokaže neophodna spremnost na kompromis. Mi smo mišljenja, ne samo da BiH treba da ima svoje mjesto u EU nego da glede cijele situacije i ekonomsko-socijalne situacije nije više vrijeme koje trebamo gubiti", kazao je ambasador Hellbach.

Ističe da je  vrijeme da se sada djeluje i "političari koji budu u ovoj novoformiranoj vlasti će imati jako mnogo posla“.

Foto: www.sarajewo.diplo.de

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti