Aktuelna zimska turistička sezona u RS bolja od prošlogodišnje

26.02.2015. 10:59 / Izvor: eKapija.ba
Aktuelna zimska turistička sezona u RS bolja od prošlogodišnje

Kozara najveći broj posjetilaca bilježi posebno vikendima. Najbrojniji gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Turistička zajednica RS učestvuje na najznačajnijim evropskim sajmovima turizma.

Aktuelna zimska turistička sezona u RS, za razliku od prethodne, već od samog starta obradovala je ljubitelje skijanja i ostalih sportova na snijegu, a olimpijska ljepotica Jahorina kao i manji ski centri poput Kozare prekrivene su snijegom i odlikuju ih fantastični vremenski uslovi, izjavila je za Poslovni portal eKapija.ba direktorica Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) Nada Jovanović.

Veći broj posjeta

Jovanović je ocijenila da Jahorina bilježi rekordne posjete, da su skijališta i smještajni kapaciteti popunjeni, te da su staze su odlično uređene.

Kazala je da Kozara najveći broj posjetilaca bilježi posebno vikendima.

Turistička organizacija RS još uvijek nema podatke o posjeti i broju noćenja turista u RS za januar 2015. godine, jer ih Republički zavod za statistiku još nije objavio.

"Podatke očekuje ovih dana, pa bi oni zajedno sa podacima iz decembra bili relevantniji za procjenu stanja iz prvog dijela zimske sezone. Što se tiče podataka za decembar mjesec broj dolazaka veći je za 1,9 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je broj noćenja manji za 5,9 odsto", dodala je Jovanović.

Kao i prethodne godine RS su najviše posjećivali, pored domaćih turista, gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, kao i turisti iz Italije, Njemačke, Austrije, Turske i Rusije.

Poplave odgodile Evropsko prvenstvo u raftingu

Jovanović je kazala da tokom 2014. godione vremenske prilike nisu bile previše naklonjene i zbog toga je bila veoma loša zimska sezona kada su ski centri u jeku sezone bili bez snijega.

"Nezapamćene majske poplave odgodile su i održavanje Evropskog prvenstva u raftingu koje je trebalo biti održano u Banjaluci. Teška situacija u kojoj se našlo stanovništvo i kompletna privreda, takođe je uticala na sezonu. Turizam u Republici Srpskoj uspio je prevazići ove teške trenutke, pa čak i zadržati trend rasta u dolascima domaćih i stranih turista, dok je ukupan broj noćenja bio nešto manji u odnosu na 2013. godinu", navela je Jovanović.

Kazala je da je raduje porast broja dolazaka i noćenja stranih turista u odnosu na 2013. godini.

U 2014. godini bilježi se porast dolazaka i domaćih turista, dok je smanjen broj noćenja, što je uticalo na ukupno smanjenje broja noćenja u odnosu na prethodnu godinu.

Učešće na sajmovima

"Turistička organizacija RS sa početkom 2015. godine, a u skladu sa planiranim aktivnostima prema Programu rada pomovisala je naznačajnije i najatraktivnije destinacije u Srpskoj na najvećim međunarodnim sajmovima turizma. Do sada smo predstavili svoju ponudu sa sajmovima u Beču, Istanbulu, Briselu, a već ove sedmice očekuju nas i promocije u Pragu i Beogradu, kao i martovski sajam turizma u Berlinu", rekla je Jovanović.

Navela je da se radi o najznačajnijim evropskim sajmovima turizma na kojima je i RS u saradnji sa partnerima predstavila svoju najatraktivniju ponudu, uspostavila nove kontakte i saradnju, ali i potencijalnim gostima prezentovala najbolju ponudu.

"Do kraja 2015. godine očekuju nas još brojne aktivnosti, nastavak rada na projektima prekogranične saradnje, nastupi na domaćim i regionalnim sajmovima turizma, berzama i prezentacijama, a u pripremi je i izrada strateški važnih dokumenata za promociju turizma RS", izjavila je direktorica TORS-a.

Dodala je da su u planu i studijske posjete novinara i turoperatera, a dogovorene su na prethodno održanim sajmovima turizma, učešće organizacija na brojnim manifestacijama koje će biti održane u Srpskoj i regionu, unapređenje alata viralnog marketinga i brojne druge aktivnosti.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti