"Milkos" priprema 11 projekata vrijednih 27 miliona eura

03.06.2015. 13:04 / Izvor: eKapija.ba
'Milkos' priprema 11 projekata vrijednih 27 miliona eura

U okviru planiranih projekata je i izgradnja staklenika od četiri hektara u kojem će se uzgajati paradajz, te farma od 4.500 koza, proširenje postojećih kapaciteta Farme Spreča sa 1.500 na 2.500 krava.

Milkos planira realizovati 11 projekata čija ukupna vrijednost dostiže 27.000.000 eura. Kao najvažniji projekat je bioplinsko postrojenje od kojeg zavise svi ostali jer će ono proizvoditi veliku količinu toplotne energije koja će se koristiti za sušaru i proizvodnju stajnjaka, organskog (fermentiranog kravljeg izmeta).

U okviru planiranih projekata je i izgradnja staklenika od četiri hektara u kojem će se uzgajati paradajz sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 tona, potvrdio je za eKapija.ba direktor kompanije Milkos Adin Fakić.

RAČUNAJU NA IPA FONDOVE

"Ostali projekti koji su u planu su farma od 4.500 koza, proširenje postojećih kapaciteta Farme Spreča sa 1.500 na 2.500 krava", kaže Fakić, pojašnjavajući kako Milkos sa obzirom na situaciju u BiH i tržište novca, nedostupnost povoljnih kreditnih sredstava i IPA fondova, više ne može sam investirati. Projekte pripremaju jer očekuju dostupnost IPA fondova,  na koje pojašnjava neće biti moguće aplicirati bez projekata.

"Želimo pripremiti svih 11 projekata i aplicirati na bespovratna sredstva Evropske unije. Naša osnovna primarna djelatnost bila je proizvodnja mlijeka, danas tu djelatnost želimo proširiti i unijeti profitabilne projekte u BiH od kojih će benefite imati lokalna zajednica gdje ćemo zaposliti 500 ljudi."

U okviru Farme Spreča planiraju inicirati kooperativnost, odnosno žele ohrabriti individualne proizvođače da uđu sa Milkosom u kooperaciju.

"Mi ćemo im dati sadnice maline, borovnice, voća koje je lako uzgajati. Pružit ćemo kooperantima tehničku i svu drugu podršku, a za uzvrat od istih ćemo otkupiti proizvedeno voće, preraditi ga i pustiti u promet", pojašnjava Fakić.

U sve Mikosove projekte je uključena i naučna zajednica, tako da se izdvaja dobra saradnja sa Veterinarskim i Poljoprivrednim fakultetom u Sarajevu. Studenti Veterinarskog fakulteta educiraju se na Farmi Spreča, dok  srednjoškolce sa područja Kalesije i Tuzle educiraju u oblasti stočartva i voćarstva.

CILJ EVROPSKO TRŽIŠTE

Fakić se nada da će važnost Milkosovih projekata osim USAID-a koji je sa Milkosom potpisao Memorandum o razumijevanju o tehničkoj asistenciji u izgradnji solarne elektrane i elektrane na biogas što vodi ka reduciranju proizvodnih troškova te povećanju konkurentnosti mljekare, prepoznati i država i da će posticajna politika biti unaprijeđena.

Kompanija mnogo gubi i zbog nemogućnosti izvoza u EU te je prvu godinu zbog zabrane izvoza u Hrvatsku Milkos izgubio 2,6 miliona maraka.

"Milkosu je cilj izlazak na evropsko tržište. Samim dobivanjem izvoza za EU možemo lakše kopnenim putem doći do tržišta Turske i drugih zemalja Kavkaza koji su iskazali interes za naše proizvode, naročito bijelih sireva, odnosno Fete", kaže on.

Ako dođe do izvoza prvi čovjek Milkosa očekuje četiri puta veću proizvodnju i preradu mlijeka. 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti