Završena akcija "Donesite i vi osmijeh u bolnice"

29.01.2015. 15:13 / Izvor: eKapija.ba

Zahvaljujući ovoj akciji Udruga Crveni nosovi posjetit će pet puta tokom 2015. godine Pedijatrijsku kliniku u Sarajevu i povećati redovne posjete dječijim odjelima Kliničko bolničkog centra Zagreb – Rebro.

Nakon završetka akcije „Donesite i vi osmijeh u bolnice“, koja je započela u decembru prošle godine, predstavnici Henkela i Konzuma predsjednici  Udruge Crveni nosovi klaunovidoktori na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu su uručili donacija u iznosu od 10.944,63 KM kako bi podržali klaunovidoktore u njihovom plemenitom radu s djecom koja se liječe na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i na dječijim odjelima KBC Zagreb.

Zahvaljujući ovoj akciji Udruga Crveni nosevi posjetit će pet puta tokom 2015. godine Pedijatrijsku kliniku u Sarajevu i povećati redovne posjete dječijim odjelima Kliničko bolničkog centra Zagreb – Rebro.

Mladenka Majerić, izvršna direktorica Udruge Crveni nosovi klaunovidoktori zahvalila se kompanijama Henkel i Konzum koje su nam omogućile povećati broj redovnih posjeta dječjim odjelima Kliničkog bolničkog centra Zagreb i u više navrata posjetiti Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

„Zahvaljujući ovoj donaciji omogućeno je više posjeta djeci u KBC-u Zagreb - Rebro i Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu te će tako Crveni nosovi donijeti životnu radost i osmijeh na lica više od 1000 djece, ali i njihovih roditelja te medicinskog osoblja“, izjavila je Mladenka Majerić, izvršna direktorica Udruge Crveni nosovi klaunovidoktori.

Zadovoljstvo uspjehom akcije potvrdila je i je Irena Miličević, direktorica Sektora marketinga Konzuma d.o.o. Sarajevo. Kazala je kako Konzum kontinuirano podržava humanitarne projekte i učestvuje u njima, a posebno u projektima koji su usmjereni ka djeci.

Naglasila je kako će ovu praksu nastaviti i u budućnosti. „Smatramo da su djeca najveća vrijednost društva“, dodala je Miličević.

Ermin Šabanović, sales manager Henkel BiH obraćajući se novinaraima istakao je kako su u Henkelu ponosni na uspjeh ove akcije koja je još jednom pokazala da zajedničkim snagama možemo i moramo pomagati akcije klaunovodoktora čije nesebično djelovanje donosi radost i veselje djeci i to u trenucima u kojima im to najviše znači.

Prof. Dr. Senka Mesihović Dinarević, predsjednica Pedijatrijske klinike zahvalila se u ime Klinike i njenih malih pacijenata i roditelja.

Kazala je kako ne postoji veća radost od osmijeha djeteta. Podsjetila je kako programi psihosocijalne podrške umanjuju stres koji bolest, dijagnostičke i terapijske procedure nužno nose sa sobom, te olakšavaju djeci boravak u bolnici. Također potpomažu proces liječenja, oporavka, a kasnije i resocijalizacije.

Crveni nosovi prvi put su posjetili Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u junu 2013. godine u okviru događanja "5 dana Zagreba u Sarajevu". Od tada su posjetili i Dječji dom Egipat, SOS Dječje selo Sarajevo, a u junu ove godine posjetili su poplavljena područja: Orašje, Odžak i Gornju Slatinu. Ukupno su kroz ove posjete klaunovidoktori razveselili i nasmijali oko 500 djece.

Klaunovidoktori u Hrvatskoj djeluju od 2010. godine otkad redovno posjećuju bolnice i kroz igru s djecom pokušavaju da im otklone pažnju od straha i bolesti, a sa posjetama djece u Bosni i Hercegovini, započeli su prije dvije godine.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi