Zvanično otvoren 26. Međunarodni sajam knjige u Sarajevu

24.04.2014. 09:05 / Izvor: Fena
Zvanično otvoren 26. Međunarodni sajam knjige u Sarajevu

U dvorani "Mirza Delibašić" Centra Skenderija sinoć je prigodnim programom zvanično otvoren Međunarodni XXVI sarajevski sajam knjige koji se ove godine održava pod motom "Riječ - Knjiga - Univerzum".

U dvorani "Mirza Delibašić" Centra Skenderija sinoć je prigodnim programom zvanično otvoren Međunarodni XXVI sarajevski sajam knjige koji se ove godine održava pod motom "Riječ - Knjiga - Univerzum".

Organizatori Sajma kazali su večeras da će i ove godine centralno mjesto promocija biti Bosanska kuća, gdje se očekuje više od 100 promocija domaćih i stranih autora i izdavača.

Ove godine na Sajmu će učestvovati oko 250 izdavača na 95 štandova, a kad je riječ o bh. izdavačima organizatori Sajma su ove godine omogućili da zakup prostora za domaće izdavače bude smanjen za 30 posto.

Organizatori Međunarodnog sajma knjige su TDK Šahinpašić, Udruženje izdavača i knjižara BiH te Centar Skenderija.

Ministar obrazovanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada FBiH ove godine jedan od partnera Sajma, te što je usprkos svim poteškoćama uspjela izdvojiti 20.000 KM kako bi olakšali organizaciju Sajma.

Istaknuo je da je važno da na ovom sajmu po prvi put bosanskohercegovačke izdavačke kuće imaju potpuni prioritet i zauzimaju najbolje štand pozicije.

"Bez obzira na sve, pohvalna je činjenica da je ove godine u potpunost besplatan ulaz na Sajam, što će sigurno povećati posjetu i u ovim teškim vremenima olakšati ljudima da se odluče za kupovinu za neka od izdanja koja budu na Sajmu", kazao je Mašić.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine Ibrahim Spahić, u svom obraćanju prisutnima na otvorenju, kazao je kako je neposredno poslije 14. zimskih Olimpijskih igara izdavačka kuća Svjetlost organizirala prvi Sajam knjiga u Sarajevu, a danas se BiH nalazi na "svjetskoj vjetrometini".

Uputio je apel da se otvori Zemaljski muzej BiH, u kojem su svjedočanstva bh. povijesti kroz milenije, knjige i svete tekstove, pozvao je i da sarajevska Vijećnica ostane sjedište biblioteke, a uputio je i apel da BiH omogući izdavačima i čitaocima da izdavačka industrija ima odgovarajuću stopu PDV-a.

Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je Sajam organiziran i ove godine i što je usprkos otežavajućim okolnostima potvrdio svoj kvalitet. Zahvalio je saradnicima i izlagačima te im je poželio da ostvare svoje poslovne ciljeve na Sajmu.

Direktor TDK Šahinpašić Ajdin Šahinpašić napomenuo je da kao i svake godine Sajam prate nedaće od teške tržišne situacije do uvjeta poslovanja zbog čega izdavači svake godine razmišljaju o starim i novim problemima.

Zahvaljujući svima koji su odlučili učestvovati na Sajmu, Šahinpašić je napomenuo da je održana tradicija Sajma knjiga koji je jedan od prepoznatljivijih kulturnih manifestacija u regionu i najznačajnija kulturna manifestacija ove vrste u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istakao je da je knjiga potrebna svakoj duši, baš kao što je čovjeku potrebna hrana da preživi zbog čega je važno, mišljenja je, da "širimo oko sebe ljepotu, da oko sebe imamo knjige, tako smo i bogatiji".

Bosanskohercegovački književnik Ivan Kordić podsjetio je da su u knjigama pohranjene tajne svih nauka i otkrića, bogatstvo ljudskoga uma, dodajući da su riječ i misao jači od materijalne sfere zbog čega i postoji strašna veza između čovjeka i knjige.

Otvorenju Sajma prisustvovali su brojni bh. književnici, izdavači, predstavnici kulturnog i javnog života u BiH, ali i predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Ulaz za posjetioce Sajma ove godine je besplatan. Posjetioci će imat priliku da se upoznaju s najnovijim, ali i da potraže neka starija izdanja knjiga, na štandovima više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i cijelog svijeta.

Sajam je otvoren do 28. aprila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza