Za gram pčelinjeg otrova iz Trnopolja 100 američkih dolara

19.09.2014. 10:35 / Izvor: BHRT
Za gram pčelinjeg otrova iz Trnopolja 100 američkih dolara

Sulejman Jakupović iz Trnopolja kod Prijedora prvi je u BiH, i po svemu sudeći jedini na Balkanu, proizvodjač pčelinjeg otrova "bivinoma" ili apitoksina.

Jakupović iz Trnopolja kod Prijedora prvi je u BiH, i po svemu sudeći jedini na Balkanu, proizvođač pčelinjeg otrova bivinoma ili apitoksina. Poznati prijedorski pčelar počeo je sa proizvodnjom pčelinjeg otrova namijenjenog za američko tržište.

Za potrebe američke farmaceutske industrije prošle godine proizveo je 1 kilogram apitoksina.

Gram otrova, zavisno od čistoće proizvedenog praha, na američkom tržištu iznosi između 50 i 100 USA dolara. Ova proizvodnja je na našim prostorima pčelarima još nepoznata, a Jakupović ističe da je pčelinji otrov lijek za brojna oboljenja. Apitoksin se koristi u proizvodnji lijekova za kardiovaskularne i reumatske bolesti i medikamente za više od 40 najtežih vrsta autoimunih bolesti.

Uz posebnu aparaturu koja ne ugrožava život pčela, za proizvodnju 1 grama pčelinjeg otrova potrebno je 90.000 pčela ili otprilike 9 kilograma ovih insekata. Sulejman na svom poljoprivrednom gazdinstvu trenutno ima 400 košnica i namjerava povećati broj pčelinjih društava, iako je ova godina za pčelare bila izuzetno loša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza