Titov bunker u Konjicu proglašen nacionalnim spomenikom BiH

20.06.2014. 13:02 / Izvor: Fena
Titov bunker u Konjicu proglašen nacionalnim spomenikom BiH

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je, na posljednjoj sjednici, šest dobara nacionalnim spomenikom BiH te utvrdila da devet dobara ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je, na posljednjoj sjednici, šest dobara nacionalnim spomenikom BiH te utvrdila da devet dobara ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom.

Na pres-konferenciji u Sarajevu predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo među dobrima koja su proglašena nacionalnim spomenicima istaknula je objekt Armijske ratne komande u Konjicu (Titov bunker) s pokretnim naslijeđem "jer predstavlja jedinstven i izuzetno dobro očuvan primjer vojne arhitekture iz perioda nekadašnje SFRJ".

"Kompleks je izgrađen duboko u unutrašnjosti planine Zlatar, a svjedoči o izuzetnoj vještini i umijeću njegovih graditelja. Pritom savršeno očuvana infrastruktura i oprema koja je gotovo u potpunosti i danas u funkciji govori o izuzetnom kvalitetu, a većinom su proizvod domaće, odnosno industrije nekadašnje SFRJ", kazala je.

Taj objekt je građen punih 26 godina (od 1953. do 1979. godine), a u izgradnju tog vojnog skloništa uloženo je četiri milijarde i šesto miliona američkih dolara. Bio je namijenjen za smještaj 
glavnokomandujućeg vrhovne komande, skupštine, vlade u slučaju ratnih opasnosti posebno u slučaju eventualnog nuklearnog udara. Mogao je primiti 350 ljudi.

Među dobrima koja je Komisija, na 62. sjednici, proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine su i Historijsko područje - memorijalni kompleks Crna kuća - spomenik žrtvama fašističkog terora u Kruščici u općini Vitez, Historijsko područje Zaplanik, općina Ravno, Stambena graditeljska cjelina - Ćumurijina kula s dvorima u Kutima, općina Bileća, Historijska građevina - Rt kula (Kulina na rijeci Krupi) u Dračevu, općina Čapljina, te Historijska građevina - Stambeno-poslovna zgrada (Nekadašnja upravna zgrada Trgovačko-transportnog akcionarskog društva) u ulici Mula Mustafe Bašeskije 5 u Sarajevu. 

Komisija je na istoj sjednici utvrdila da devet dobara ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom. To su Spomenik žrtvama fašističkog terora (općina Vitez), Spomenik narodnom heroju Ranku Sipki (općina Vitez), Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata u naseljenom mjestu Mošunj (općina Vitez), Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata u naseljenom mjestu Počulica (općina Vitez), Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata u naseljenom mjestu Rijeka (općina Vitez), objekt Sokolskog doma (Sokolana) u Zenici, džamija u Grančarevu, Korjenici (općina Trebinje), džamija u Luci (općina Srebrenica), te Kuća poznata kao Hadžića kula s pratećim objektima u Luci (općina Konjic).

Komisija je donijela zaključak da na Listu ugroženih spomenika bude uvrštena historijska građevina Rt kula (Kulina na rijeci Krupi) u općini Čapljina i Ferhat- pašina biblioteka u Banjoj Luci. Sad je na toj listi 77 dobara. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika održala je 62. sjednicu od 16. do 20. juna, a članovi tog tijela su Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Zeynep Ahunbay i Martin Cherry.

U proteklih jedanaest godina, Komisija je donijela 919 odluka, od toga 772 pozitivne i 147 negativnih odluka.

Foto: Emir Mafke Vražalica

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza