Holanđani dobili autoput koji svijetli u mraku

18.04.2014. 10:02 / Izvor: B92
Holanđani dobili autoput koji svijetli u mraku

Tehnologija svijetleće horizontalne signalizacije prvi put je našla praktičnu primjenu na jednoj dionici autoputa u toj zemlji. U pitanju je foto-svijetleći prah koji treba da zamijeni sadašnje oznake na kolovozu, a koji se tokom dana puni na sunčevoj svjetlosti.

Tehnologija svijetleće horizontalne signalizacije prvi put je našla praktičnu primjenu na jednoj dionici autoputa u toj zemlji. U pitanju je foto-svijetleći prah koji treba da zamijeni sadašnje oznake na kolovozu, a koji se tokom dana puni na sunčevoj svjetlosti, što mu omogućava da svijetli do 10 sati tokom noći, piše B92.

Osim obilježavanja standardne horizontalne signalizacije, poput pune i isprekidane linije, zamišljeno je da se posebne boje koriste za markere, poput snježnih pahulja, po čitavoj površini puta. Kada temperatura padne do određene tačke te slike će postati vidljive i ukazivaće naprimjer da je put klizav.

Za sada je od zamišljenog projekta realizovana probna dionica u dužini od 500 metara, na autoputu N239, u blizini holandskog grada Os.

Na tom dijelu puta postavljene su svijetleće linije zelene boje koje obilježevaju ivicu kolovoza.

Ukoliko se ovakav način obilježavanja u praksi pokaže efikasnim, projekat bi mogao da bude primjenjen i na drugim dijelovima ovog autoputa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza