Gurmanska oaza na festivalu dobre hrane Foodini

05.03.2015. 11:37 / Izvor: eKapija.ba

Drugi festival dobre hrane Foodini biće održan 10. marta 2015. godine u poslovnom centru UNITIC, od 10 do 18 sati.

Drugi festival dobre hrane Foodini biće održan 10. marta 2015. godine u poslovnom centru UNITIC, od 10 do 18 sati. Posvećen promociji dobre hrane i kvalitetnih proizvoda Foodini na jednom mjestu okuplja restorane, vinarije, proizvođače kafe i čaja, kolača i peciva, te proizvođače domaćeg piva, tjestenine i medenjaka i mnoge druge.  Na glavnoj festivalskoj bini biće organizovano predstavljanje proizvoda i usluga, ali i predstavljanje nacionalnih kuhinja i specijaliteta.

Foodini festival je novitet u Bosni i Hercegovini, a karakteriše ga upravo činjenica da se hrana priprema na samom festivalu, odnosno pred posjetiocima festivala. Na taj način posjetiocimogu doživjeti posebno iskustvo posmatrajući majstore kulinarske profesije na djelu. 

Slogan Drugog Foodinija je „Sladokustvo je strast koja se temelji na osjetljivosti za stvari koje gode ukusu“, a ponuda izlagača će biti šarolika i raznovrsna, cjenovno prilagođena svačijem džepu uz mnoštvo prilika za degustaciju. Svi koji žele saznati kako se pojedini specijaliteti spremaju imat će priliku vidjeti i pitati sve što ih interesuje. Ulaz na festival je besplatan.

Na prošlom Foodiniju su predstavljena vegetarijanska jela iz Njemačke, tradicionalni japanski sushi, francuska slana i slatka peciva, srneći gulaš, finska čorba od lososa, te bosanske pite i hercegovačka smokvara i redžel i još mnogo ukusnih delicija.

Izlagači na Drugom Foodini festivalu su: Restoran Karuzo (Sarajevo), Restoran Superfood (Sarajevo), Brew pub (Sarajevo), Cafe Restoran Boulevard (Sarajevo), Ambasada Republike Francuske, Ambasada Indonezije, Gusto e Sapore (Tuzla), Natura Food (Bijeljina), Gelarto (Sarajevo), Vinarija Zadro (Domanovići), Vinarija Vučić (Čitluk), Tanjir.ba (Tuzla), Dobrekalorije.ba (Sarajevo), Plantago (Sarajevo), Bosniatelle domaća pasta (Sarajevo), Mljekara Livno, Kotanyi, Udruženje kuhara u BiH, Hausbrandt Espresso (Trst), Prima kafa (Sarajevo), Masha Muffins (Visoko) i Medeni kutak (Sarajevo) IndoMie (Indonezija).

 Partneri festivala su Inside by Ećo i Hausbrandt Espresso Syste.

Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine, partner Foodini festa na festu će predstaviti nekoliko zanimljivih tehnika i načina pripreme jela:

- Zdravo jedi zdravo rasti- nekoliko načina pripreme hrane za djecu,

- Prirema hrane po halal standardu,

- Prezentacija tehnika i načina pripreme jela koja se pripremaju na evropskim takmičenjima kuhara.

Foodini fest i Udruženje kuhara BiH zajedno će približiti proivođače potrošačima i predstaviti najnovije gastronomske trendove i omogućiti degustaciju vrhunskih delicija. Na Foodini festu posjetioci će imati priliku da probaju Zenički čimbur i palačinke iz Gastro provincije u pozadini.

Udruženje kuhara BiH ujedinit će festival Gastro provincija u pozadini, Zeničku Čimburijadu sa Foodini festom kako bi zajedničkim djelovanjem radili na promociji gastronomskih vrijednosti Bosne i Hercegovine. Foodini fest ujedno će biti i prilika da Udruženje kuhara predstavi projekte koji su u pripremi, Evropsko takmičenje kuhara, obaranje Guinnessovog rekorda u pripremi Begove čorbe i evropske konferencije kuhara.

.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza