Za sada iskorišteno samo 19 posto hidropotencijala u BiH

08.05.2015. 09:26 / Izvor: Fena
Za sada iskorišteno samo 19 posto hidropotencijala u BiH

Činjenica da je zasad iskorišteno 19 posto hidropotencijala u BiH, govori nam da moramo konačno donijeti strategiju na državnom nivou, kako i na koji način iskoristiti hidropotencijale u BiH, koja će dati odgovore na mnoga pitanja, kazao je Kupusović.

Grad Bihać zajedno s Udruženjem "Čovjek i prirodni resursi" i Institutom za hidrotehniku iz Sarajeva, s obzirom na to da je proteklih mjeseci vladala velika zainteresiranost javnosti o korištenju hidropotencijala rijeke Une, danas je organizirao okrugli sto o temi "Hidropotencijali sliva rijeke Une - izazovi budućnosti".

Moderator je bio prof.dr.Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku, a raspravi su osim predstavnika gradske i kantonalne vlasti prisustvovali i predstavnici ekoloških i nevladinih udruženja iz Bihaća i BiH.

"Evidentno je da su hidropotencijali Une neiskorišteni i da se mora otvoriti dijalog svih učesnika u odlučivanju. Činjenica da je zasad iskorišteno 19 posto hidropotencijala u BiH, govori nam da moramo konačno donijeti strategiju na državnom nivou, kako i na koji način iskoristiti hidropotencijale u BiH, koja će dati odgovore na mnoga pitanja", kazao je Kupusović.

Bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević istakao je da je gradska uprava, vođena transparentnim i otvorenim radom, željela otvoriti raspravu o još jednoj temi, koja je od značaja za građane.

"Ovakve rasprave su dobrodošle da sagledamo kako na najbolji način iskoristiti hidropotencijal Une. Nijedna odluka se neće donijeti naprečac i bez dijaloga, ali isto tako nećemo biti taoci bilo čega što nije u interesu većine građana Bihaća", dodao je.

Po njegovim riječima, potrebno je sagledati šta danas imamo od rijeke Une kada je u pitanju turizam i šta nam nudi Nacionalni park (NP) Una, a šta nam nudi moguće iskorištavanje hidropotencijala.

"Nisam ni za jednu odluku iza koje neće stati struka i zato nam treba dijalog i rasprava. Donijeli smo odluku na Vijeću za ispitne radove na rijeci Unac i niko nije rekao da će hidrocentrala i biti, ako šteti okolini i to javnost mora znati", kazao je Galijašević.

Što se tiče protočnih centrala, poručio je da nema nikakvih zakulisanih radnji i sve što se odnosi na tu temu u nadležnosti je Komisije za koncesije Unsko-sanskog kantona (USK). Dodao je da će se centrale graditi ukoliko većina javnosti bude za tako nešto, u suprotnom ta javnost, mišljenja je Galijašević, mora ponuditi rješenja kako da se bolje iskoristi  Una.

"Ako ne idemo u priču o hidrocentralama, onda oni koji su osnovali NP Una moraju konačno izdvojiti daleko više sredstava za razvoj turizma, nego što to danas rade", poručio je gradonačelnik Galijašević.

Predstavnici ekoloških organizacija i nevladinog sektora u svojim diskusijama istakli su da ne podržavaju gradnju hidrocentrala na  Uni, te dodali da javnosti nisu poznati benifiti, koje bi gradnja centrala donijela Gradu Bihaću, kao i sama Studija uticaja na okoliš.

Foto: mojusk.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti