Visoke takse glavni problem za uspostavu letova Wizz Air-a iz Sarajeva

04.02.2015. 14:09 / Izvor: eKapija.ba
Visoke takse glavni problem za uspostavu letova Wizz Air-a iz Sarajeva

O tome dokle su stigli pregovori sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo József Váradi, CEO Wizz Air-a, kaže da su pregovori u tijeku te da je glavni kamen spoticanja to što je on za njih jednostavno skup.

Niskotarifna avio kompanija Wizz Air trenutno iz Tuzle leti prema pet destinacija u Europi, a od ljeta planiraju povezivanje sa 4 nova odredišta i to sa domaćim kabinskim osobljem. Naime, nedavo je bio raspisan natječaj za izbor domaće posade, a od ljeta ovaj grad trebao postati njihova nova operativna baza. 

József Váradi, izvršni direktor Wizz Air-a, je za ekapija.ba, kazao kako vjeruju da na ovom tržištu postoji potražnja za uslugama niskotarifnih prijevoznika.

''U Tuzli smo već uspjeli razviti posao u veoma kratkom vremenu. Mislim da ćemo uspjeti replicirati taj uspjeh na drugim aerodromima u BiH koji su zainteresirani’’, kaže Váradi.

U pregovorima su i sa drugim aerodromima u zemlji, ali prije bilo kakavih daljnih aktivnosti moraju, kaže, vidjeti kakvi su troškovi operiranja na njima. Smatra da je zemlja pogodna za poslovni model kakav ima Wizz Air.

Na upit dokle su stigli pregovori sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo kaže da su pregovori u tijeku te da je glavni kamen spoticanja to što je on jednostavno skup za njih. "Moramo doći do pravog komercijalnog sporazuma sa sarajevskim Aerodromom prije bilo kakvih objava I komentara. Kada postignemo dogovor, biti ćemo spremi da idemo dalje’’, naveo je on.

Mike Powell, financijski direktor ove kompanije, je kazao da ako Aerodrom želi veći promet putnika onda moraju odustati od tako visokih taksi.

Naime, putnička taksa od 10 eura, koliko iznosi na sarajevskom Aerodromu, je jednom niskotarifnom prijevozniku previsoka osobito kada se zna da recimo ona na Aerodromu u Nišu u Srbiji iznosi oko 1 euro.

Inače, Wizz Air je operacije u Tuzli počeo u svibnju 2013.godine, a Bosna i Hercegovina  će biti 11. zemlja u kojoj će biti uspostavljene njihove bazne operacije.

Wizz Air, najveći niskotarifni avioprijevoznik u srednjoj i istočnoj Europi,  je objavio da je prevezao 15,8 milijuna putnika u 2014. godini, što predstavlja povećanje od 17% u odnosu na godinu ranije. Na kraju prošle godine, aviokompanija je imala u prodaji letove do 106 destinacija u 37 zemalja na ukupno 355 ruta. Flota Wizz Air-a se sastoji od 54 aviona Airbus A320 koji opslužuju 18 operativnih baza u 10 zemalja srednje i istočne Europe. 

Taksa od 10 eura samo na sarajevskom Aerodromu

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo su nam kazali da je federalna taksa o od 10 eura po odlazećem putniku uvedena 2005. godine, odlukom Vlade Federacije BIH i to na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Zračnoj Luci Mostar, te Međunarodnom aerodromu Tuzla.

"Odlukom Vlade FBIH 2012. godine, ova odluka je stavljena van snage za Zračnu luku Mostar i Međunarodni aerodrom Tuzla, dok je za Međunarodni aerodrom Sarajevo još uvijek na snazi. Navedena taksa iznosi 10 eura po odlazećem putniku a uvedena je s ciljem unaprijeđenja avioprometa u Federaciji. Mi, kao Međunarodni aerodrom Sarajevo, nemamo saznanja da li i u kolikoj mjeri ta taksa utiče na odluku bilo kojeg avioprijevoznika o korištenju usluga Međunarodnog aerodroma Sarajevo", kazali su iz ove kompanije za ekapija.ba.  S.B.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti