Usvojen Nacrt zakona o prebivalištu i Zakon o platama budžetskih korisnika

11.04.2014. 08:03 / Izvor: SRNA
Usvojen Nacrt zakona o prebivalištu i Zakon o platama budžetskih korisnika

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su, po hitnom postupku, pet zakona o platama budžetskih korisnika. Na ovaj način, zaposlenim u pravosuđu, prosvjeti, MUP-u i javnoj upravi plate se vraćaju na nivo iz 2012. godine.

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su, po hitnom postupku, pet zakona o platama budžetskih korisnika. Na ovaj način, zaposlenim u pravosuđu, prosvjeti, MUP-u i javnoj upravi plate se vraćaju na nivo iz 2012. godine. U okviru Dana za glasanje, parlament je prihvatio više zakonskih rješenja, među kojima je i Nacrt zakona o prebivalištu i boravištu RS, o kojem se jučer vodila burna rasprava.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas jednoglasno Nacrt zakona o prebivalištu i boravištu u Republici Srpskoj, kojim se uređuje prebivalište i boravište državljana BiH i boravište raseljenih lica u Republici Srpskoj i omogućava sloboda izbora mjesta prebivališta, odnosno boravišta.

Ovim zakonom propisuje se da državljani mogu imati samo jedno prebivalište, odnosno mjesto boravišta, a razlozi za njegovo donošenje sadržani su u potrebi za prevazilaženjem pravne i trenutne situacije koja je nastala nedonošenjem zakona koji bi detaljnije i adekvatnije uredio ovu oblast na nivou BiH, navodi se u obrazloženju.

Parlament Srpske usvojio je zaključak Kluba poslanika SNSD-a, kojim parlament Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da, ukoliko na snagu stupi Federalni zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto življenja, za narednu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske pripremi odgovarajuću mjeru.Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku zakone o platama budžetskih korisnika u Srpskoj, kojim je predviđeno vraćanje plata na nivo iz 2008. i 2012. godine.

Riječ je o zakonima o platama zaposlenih u MUP-u, u oblasti prosvjete i kulture, u organima republičke uprave, te u organima pravosuđa i javnim službama. Parlament Srpske usvojio je izmjene Zakona o "Željeznicama Republike Srpske", kojim se zakonska rješenja usklađuju sa Zakonom o žičarama za prevoz lica.

Na prijedlog poslanika SNSD-a Siniše Dodika parlament Republike Srpske je po hitnom postupku usvojio Zakon o dopuni zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, kojim se precizira nadležnost opština i gradova u ovoj oblasti. Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku Republike Srpske da bi se stvorili uslovi za povlačenje sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda i omogućilo provođenje memoranduma koji kao krajnji cilj ima pospješivanje naplate poreza za Srpsku.

 Usvojen je Zakon o državljanstvu Republike Srpske, kojim se uređuje način, uslovi i postupak za sticanje i prestanak državljanstva Republike Srpske.

Ovim zakonskim rješenjem olakšani su uslovi za sticanje državljanstva prirođenjem, kako u redovnom postupku po kojem je uslov boravka smanjen sa osam na tri godine stalnog boravka, tako i u olakšanom postupku – na osnovu braka s državljaninom BiH i Republike Srpske, kod koga je uslov boravka ispunjen momentom sticanja stalnog boravka.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja, kojim se uređuje sticanje i korištenje strukovnih, akademskih i naučnih zvanja. Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o apotekarskoj djelatnosti, kojim se brišu odredbe koje se odnose na apotekarskog radnika, odnosno diplomiranog farmaceuta sa 180 ECTS bodova.

U danu za glasanje usvojene su izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da se jezik i kultura nacionalnih manjina izučavaju u okviru proširenog programa kao fakultativna nastava. Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima kojim se prilagođava organizacija i rukovođenje, odnosno ovlaštenja resornog ministra i direktora policije.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izmjene i dopune Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju kojim se definiše da članovi naučno–stručnih komisija imaju pravo na naknadu iz budžeta Srpske. Usvojena je i odluka o prihvatanju zaduženja Srpske prema Vladi Austrije posredstvom Unikredit banke po projektu modernizacije Univerziteta Istočno Sarajevo – faza dva u iznosu od 10 miliona evra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti