U petak će biti srušen Guinessov rekord u pravljenju Begove čorbe

14.04.2015. 12:50 / Izvor: eKapija.ba

Biće pripremljeno 15.000 porcija. Zapremina šerpe u kojoj će se kuhati čorba iznosi 4.500 litara. Biće upotrijebljeno čak 1.000 kilograma piletine.

Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine pokušati će oboriti Guinessov rekord u pravljenju Begove čorbe u okviru događaja Konferencije evropskih kuharskih asocijacija i Global Cheffs Challengea koji će biti organiziran u petak, 17. aprila 2015. godine, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

Ovaj događaj biće održan pod pokroviteljstvom Svjetske kuharske organizacije (WACS).

Prema Hodžićevim riječima, WACS konferencija sadržavati će četiri aktivnosti: redovnu konferenciju, takmičenje Global Chefs Challenge, prateći sajam ugostiteljstva i turizma, te priprema Begove čorbe u pokušaju obaranja Guinessovog rekorda.

Hodžić je dodao da će za rušenje Guinessovog rekorda biti pripremljeno oko 15.000 porcija Begove čorbe.

"Specijalno za ovu manifestaciju firma BH Stainless izradila je lonac zapremine oko 4.500 litara u kojem će se kuhati Begova čorba, a riba dolazi iz Norveške, losos iz Škotske, teleće meso iz Holandije", rekao je Predsjednik Udruženja kuhara BiH.

Član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan pojasnio je da je cilj ovog događaja promocija tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje i da su se za Begovu čorbu odluičili jer je poznato jelo.

"U pripremi utrošićemo oko 1.000 kilograma (kg) piletine, oko 200 kg mrkve, celera 50 kg, putera 50 kg, 100 litara ulja, 100 kg brašna, bamije 15 kg, peršuna između 10 i 20 kg. Angažovano je više kuhara, te volontera. Planirani početak pripreme je u petak 17. Aprila u 6.00 sati i trebalo bi sve biti završeno oko 14.00 sati", izjavio je Merdan.

Predstavnici Udruženja kuhara BiH kazali su da će Begova čorba podijeliti se prisutnim građanima i gostima, a dio će se donirati narodnim kuhinjama.

Hodžić se zahvalio sponzorima ovog događaja, firmama Tofi, Akova, BH Stainless, Vispak, Podravka, Meggle, hotelu Bristol.

Dolazi i bivši Obamin kuhar

U Sarajevo u periodu od 16. do 19. aprila doći će kuharska elita Evrope, a specijali gost koferencije biće poznati italijanski kuhar i Direktor WACS-a za jugoistočnu Evropu, Domenico Maggi.

"Domenico Maggi međunarodno je priznati kuhar sa više od 40 godina iskustva. Učestvovao je na mnogim događajima promovirajući talijansku kuhinju u Kini, SAD-u, Brazilu, širom Evrope", kazao je sekratar Udruženje kuhara BiH Sead Ćatić.

Gost konferencije biće i američki kuhar Jon Sloan koji je kuhao i za američkog predsjednika Baracka Obamu.

K.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti