U "Klas" stigao voz sa 1.000 tona pšenice

02.01.2015. 00:38 / Izvor: eKapija.ba
U 'Klas' stigao voz sa 1.000 tona pšenice

​Posljednjeg dana 2014. godine, u silose bosanskohercegovačke prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo stigla je kompozicija vagona sa 1.000 tona visokokvalitetne pšenice.

Posljednjeg dana 2014. godine, u silose bosanskohercegovačke prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo stigla je kompozicija vagona sa 1.000 tona visokokvalitetne pšenice. Ovo je samo prvi dio lota od ukupno 50.000 tona pšenice, ugovorene za skladištenje i potrošnju do žetve 2015. godine.

"Tako je ispalo, ali ovo je najbolji način da se počne Nova poslovna 2015. godina. Već sada smo osigurali dovoljne količine najkvalitetnije pšenice za snabdijevanje stanovništva Klasovim brašnom, hljebom, pecivima i ostalm proizvodima u godini koja je pred nama. Insistiramo na sigurnosti i kvalitetu ove, ali i svih žitarica i drugih primarnih poljoprivrednih proizvoda, jer to zahtijevaju ne samo strogi standardi proizvodnje hrane, već i obaveza prema brandu kakav je „Klas“. I dalje stoji ponuda domaćim poljoprivrednicima i institucijama da ćemo sve raspoložive viškove žitarica koje zadovoljavaju kvalitetom otkupiti u BiH", kazao je tom prilikom Rusmir Hrvić direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Inače proces dopremanja, skladištenja i prerade pšenice i drugih žitarica potpuno je automatiziran, od ulaska zrna u krug Klasa, do izlaska brašna i drugih proizvoda iz proizvodnje i transporta kupcima, što garantuje sigurnost i kvalitet hrane koju Klas proizvodi. 

Praksa kompanije Klas nalaže uzimanje uzoraka pšenice, što je posao stručnog uzorkovača, kao i provjeru kvaliteta i zdravstvene ispravnosti u jednoj od najopremljenijih laboratorija za određivanje kvaliteta žitarica, mlinskih i pekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u samom pogonu kompanije Klas. Zrno pšenice se analizira na više faktora kao što su: teški metali, pesticidi, radioaktivnost, afoatoksini i slično.

Ukoliko pšenica zadovolji na testu zdravstvene ispravnosti, a zatim i prilikom kontrole kvaliteta, ona dobija dozvolu za skladištenje. Uzorak pšenice se šalje i na dodatne analize i to u Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Veterinarski fakultet u Sarajevu, dvije certificirane ustanove za provedbu kontrola zdravstvene ispravnosti, kao i kontrola kvaliteta sirovina ili proizvoda. Kapacitet silosa za skladištenje pšenice u Sarajevu, ali i ostalih sirovina koje se koriste u proizvodnom procesu je 60.000 tona.

Kontrola pšenice, i ostalih sirovina, započinje prilikom ugovaranja određenih parametara sa dobavljačem, zatim dolaskom pšenice u pogon Klasa, i na samom kraju prilikom slanja pšenice u mlin radi dobijanja brašna. Kvalitet pšenice je pažljivo biran kako bi zadovoljio parametre koji omogućavaju očuvanje, te poboljšanje postojećeg kvaliteta brašna i ostalih proizvoda od brašna iz Klasovih pogona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti