Turistička sezona na pomolu: Najtraženije Crna Gora, Turska i Jadran

18.06.2015. 12:38 / Izvor: eKapija.ba
Turistička sezona na pomolu: Najtraženije Crna Gora, Turska i Jadran

Najviše se traži hotelski smještaj. Za "All inclusive" aranžmane najviše se opredjeljuju porodice s djecom. Postoji incijativa za uspostavu direktnog čarter leta iz Sarajeva za Grčku.

Bliži se početak ljetne turističke sezone i građani Bosne i Hercegovine već ugovaraju aranžmane preko mnogih turističkih organizacija, a neki su to već i učinili.

Poslovni portal eKapija.ba istražio je neke od zanimljivih aranžmana koje nude domaće turističke agencije građanima koji se odluče na ljetovanje u inostranstvu.

Crna Gora i Turska najpoželjnije

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba kazala marketing manager u Relax Toursu Aida Terzić, klijenti ove turističke agencije najviše su zainteresirani za Tursku putem direktnog charter leta iz Sarajeva, za 11-dnevnu bus turu do Costa Brave, za Lloret de Mar u Španiji i za nezaobilazni Jadran.

Direktorica turističke agencije Reiseburo Sarajevo Elma Jamak Radic izjavila je da su klijenti u ovoj agenciji najviše upita imali za Tursku, Crnu Goru i Hrvatsku.

Crna Gora najtraženija je i u ponudi turističke agencije Kontakt Tours sa Pala, potvrdila nam je jedan od vlasnika ove agencije Gordana Cicović.

BIS Travel Banja Luka takođe je imao najviše upita za Crnu Goru i Hrvatsku, rečeno nam je u ovoj agenciji.

Hoteli prednjače

Prema riječima Aide Terzić, hotelski smještaj prednjači u odnosu na druge ponude.

"Relax Tours u svojoj ponudi ima široku paletu usluga i nudi kako hotelski tako i smještaj na kruzerima. Kruzeri su putovanja koje dosta koriste mladi bračni parovi, porodice bez djece, te mladenci", precizirala je Terzić.

Gordana Cicović navela je da Kontakt Tours nudi hotele na crnogorskom primorju od jedne do pet zvjezdica, ali da zbog slabije kupovne moći, klijenti se najviše odlučuju za hotele sa dvije ili tri zvjezdice.

"Nudmo i hotel sa pet zvjezdica u Bečićima, ali se za njega najviše odlučuje naša diajspora. U saradnji sa Fibulom nudimo i Tursku ali u ponudi su pretežno hoteli sa pet zvjezdica", kazala je Cicović.

U BIS Travelu rečeno nam je da su najpopularniji privatni smještaji, sobe, apartmani, ali da ima upita i za hotelski smještaj.

Porodice traže "All inclusive"

Terzić je spomenula da klijenti Relax Toursa, koji imaju velike porodice sa malom djecom više se odlučuju za "All inclusive" uslugu, jer na taj način dobiju više za manje novca.

Kazala je da parovi bez djece više koriste usluge polupansiona.

Prema riječima direktorice Jamak Radić, klijenti Reiseburoa najviše traže hotelski smještaj na bazi polupansiona, dok je "All inclusive", posebno omiljen kod porodica sa djecom.

Klijenti BIS Travela više se odlučuju za polupansion, u domaćim destinacijama, a kad je riječ o stranim onda traže All inclusive.

Specijalne ponude

U Reiseburou za ovo ljetno nudi se nekoliko zanimljvih aranžmana u Turskoj.

"Hotelu Lykia World sa pet zvjezdica u Antaliji, sa 'Ultra All Inclusive' uslugom sedam noćenja po osobi iznosi 1.059 KM ako se krene 23. juna, dok sa polaskom 30. juna ovaj aranžman iznosi 1.099 KM. Gratis smještaj obezbjeđen je za dvoje djece do 14 godina", kaže Jamak Radić.

Dodala je da za hotel Vikingen Quality sa pet zvjezdica u Alanji za "All Inclusive" paket, sedam noćenja po osobi iznosi 1.099 eura za polaske 23. i 30. juna, dok je za djecu do sedam godina osiguran gratis smještaj.

Relax Tours za ovo ljeto nudi 11-dnevnu bus turu Costa Brava po cijeni od 759 KM.

Prema riječima Aide Terzić, ovo je ujedno bila najprodavanija bus tura prošle godine u Relax Toursu.

"Nudimo Hotel Komodor u Perni kod Orebića, kao jedan od najpovoljnijih aranžmana na Jadranu, po cijeni od 45 KM za noćenje na bazi polupansiona", dodala je Terzić.

Kontakt Tours Pale nudi specijalnu ponudu sedmodnevnog aranžmana na bazi polupansiona u hotelu ''Philoxenia'' u grčkom Pefkohoriju, prevoz je putem autobusa, a cijena po jednoj osobi je 569 KM za dvokrevetnu sobu.

Čarter let za Grčku

Kako nam je kazala Cicović, Kontakt Tours bi želio da se i druge turističke agencije u Bosni i Hercegovini uključe u inicijativu da se organizuje čarter let za Grčku iz Sarajeva.

"S obzirom da postoji veliko interesovanje za Grčku, ali za aranžmane sa avionskim prevozom, dobro bi bilo kada bi imali čarter let u toku sezone za Grčku, kao što ima svakodnevno za Tursku. Mi sami ne možemo to jer se ne isplati, zbog toga bi trebalo da se svi uključimo i organizujemo let", kazala je Cicović.

I u Reiseburou Sarajevo dijele isto mišljenje.

"S obzirom da i među našim klijentima vlada veliko interesovanje za Grčku, rado bismo podržali inicijativu kolega za uspostavu ovakvog čarter leta", rekla je Jamak Radić.

I u BIS Travelu Banja Luka potvrdili su nam da postoji veliki interes za Grčku i podržavaju inicijativu

Aida Terzić iz Relax Toursa kazala nam je da se Grčka kao destinacija veoma rijetko traži.

"U principu već godinama prednjači Turska, Egipat te nezaobilazni Jadran, stoga mi nemamo interes u pokretanju čarter letova za Grčku", rekla je Terzić.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti