Strane lance dočekali smo raširenih ruku, sada nam se obijaju o glavu

11.11.2014. 14:54 / Izvor: nap.ba
Strane lance dočekali smo raširenih ruku, sada nam se obijaju o glavu

Strane trgovačke centre dočekali smo raširenih ruku, neke sa tolikim oduševljenjem da su im sve saglasnosti date potpuno besplatno, kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Mirko Šarović, bivši ministar vanjske trgovine BiH.

Strane trgovačke centre dočekali smo raširenih ruku, neke sa tolikim oduševljenjem da su im sve saglasnosti date potpuno besplatno. A, evo, sada nam se ti trgovački lanci obijaju o glavu – kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Mirko Šarović, bivši ministar vanjske trgovine BiH.

Otkako je, u oktobru prošle godine sa ove pozicije smijenjen glasovima predvođenim SNSD-om, analitičari ocjenjuju kako su kola krenula nizbrdo po domaće proizvođače. Sve manje su konkurentni uvoznim proizvodima, a na policima stranih marketa zauzimaju manje atraktivna mjesta.

Strani trgovački lanici u BiH danas zauzimaju oko dvije trećine prodajnih objekata, a sa njihovim ulaskom na tržište Bosne i Hercegovine, ugašene su na desetine hiljada malih trgovina.

Stručnjaci koji su malo više optimistični, napominju kako su oči domaćih proizvođača sada još samo uprte u domaće kupce, kod kojih se počeo buditi osjećaj patriotizma. To što oni sve češće kupuju domaće proizvode velika je šansa da se domaća privreda izvuče iz krize, a strana potisne iz BiH.

"Ne treba bježati od stranih trgovina", kaže Šarović za NAP. Ali, mora postojati granica do koje oni mogu ići. Ako žele na naše tržište, u redu, to im treba omogućiti, ali oni na prvom mjestu treba da prodaju naše proizvode, a ne one iz Srbije ili Hrvatske, ili neke druge zemlje.

Posljednji skandalozan slučaj koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu, a tiče se stranih trgovačkih lanaca je afera Tuš, kada je, nakon povlačenja slovenskog trgovačkog lanca iz BiH, u zemlji ostalo više od 500 radnika bez posla, a dobavljači i država ostali su kratki za više od 20 miliona KM duga.

"Evo, neka Tuš bude povod da Bosna i Hercegovina konačno stane u kraj izvlačenju bh. kapitala putem stranih trgovačkih lanaca", kaže Šarović za NAP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti