Ševarlije kod Doboja: Posao dobija 100 radnika

10.05.2014. 10:42 / Izvor: Glas Srpske
Ševarlije kod Doboja: Posao dobija 100 radnika

Doboj - Odbornici Skupštine grada Doboj jednoglasno su podržali izgradnju fabrike za preradu voća i povrća, koju će na lokalitetu bivše kasarne u Ševarlijama graditi investitor iz Azerbejdžana.

Doboj - Odbornici Skupštine grada Doboj jednoglasno su podržali izgradnju fabrike za preradu voća i povrća, koju će na lokalitetu bivše kasarne u Ševarlijama graditi investitor iz Azerbejdžana.

Fabrika će biti izgrađena po uzoru na nekadašnju "Bosanku", a sporazum su nedavno potpisali predstavnici grada Doboj i preduzeća "Benkons" iz Azerbejdžana. Gradska uprava se, između ostalog, obavezala da će platiti rentu i uređenje zemljišta, te obezbijediti priključke za infrastrukturu.

"Prihvatili smo da u Ševarlijama uklonimo dva objekta do 25. maja, kako bi predstavnici "Benkonsa" 30. maja položili kamen temeljac i počeli sa gradnjom fabrike", izjavio je savjetnik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić.

On je dodao da se investitor obavezao da će uložiti više od 30 miliona evra, a gradnja će trajati dvije godine nakon čega će u roku od četiri mjeseca početi proizvodnja.

"Planirano je da se u početku zaposli stotinu ljudi, a tražili smo da oni budu sa područja Doboja. Insistirali smo i da se sirovine za potrebe fabrike otkupljuju od domaćih poljoprivrednika", kazao je Marić.

Odbornici su jedinstveni i slažu se da će grad imati veliku korist od gradnje fabrike.

"Ovaj projekat donosi puno gradu Doboju i svima nama koji u njemu živimo. Donosi radna mjesta, veći budžet, zaposlićemo ljude na selu i još mnogo toga", rekao je predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Doboj Nenad Jevtić dodajući da za investiciju najveća zasluga pripada Vladi RS.

Iz SDS-a ističu da postoje brojni benefiti, koje donosi ovaj projekat. Odbornik SDS-a Brankica Popović kazala je da su to prije svega zapošljavanje većeg broja radnika, prihod u republički i budžet lokalne zajednice od poreza i doprinosa, kao i plasman poljoprivrednih proizvoda.

"Očigledno je koliki je doprinos ove lokalne zajednice ovom projektu i investitor se odlučio da investira na područje Doboja, jer je grad ponudio najbolje uslove, podršku i podsticaj u vezi sa infrastrukturom, finansijsku i svaku drugu podršku", rekla je Popovićeva.

Odbornik SP-a Srđan Todorović ističe da niko ne može biti protiv ovakvog projekta.

"Mislim da je investicija dobra i nije mala, te sigurno treba gradu Doboju. Nadam se da će biti ispunjeno sve što je obuhvaćeno sporazumom", kazao je Todorović.

Planovi

Fabrika će se baviti preradom voća i povrća, proizvodnjom voćnih sokova i drugih vrsta proizvoda od voća i povrća.

Kompanija "Benkons" ima namjeru da preuzime brend nekadašnjeg dobojskog giganta "Bosanke" i dopuni ga asortimanom iz vlastite proizvodnje. Proizvodi će uglavnom biti plasirani na evropsko tržište, a manji dio završavaće na rafovima u Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti