Regija u utrci za halal tržišta

06.10.2014. 13:18 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Regija u utrci za halal tržišta

Ministarstva i državne institucije BiH i Hrvatske prepoznale su potencijal halal sektora, tako da su ostvarile saradnju na više nivoa sa agencijama za certificiranje halal kvalitete u te dvije zemlje.

Bosanskohercegovačka grupacija AS Group nedavno je postigla ugovor o saradnji sa uglednim distributerom halal hrane iz Moskve.

Ovaj ugovor omogućit će prodaju i distribuciju proizvoda kompanija Klas d.d. Sarajevo, Vispak d.d. Visoko i As Jelah na tržištu Rusije, Bjelorusije, Kazahstana i Ukrajine, koje broji skoro 220 miliona stanovnika.

Prema riječima Rusmira Hrvića, direktora Klasa d.d., ova kompanije trenutno radi na registraciji kompanije za izvoz na tržište Ruske Federacije, kako bi i formalno ispunili uvjete potrebne za to tržište.

"Okončanje kompletnih procedura potrebnih za izvoz na tržište Ruske Federacije se očekuje u idućih 60 do 90 dana. Potrebno je prilagoditi proizvode i ambalažu standardima plasmana i prodaje za ovo tržište. Riječ je prije svega o standardima deklaracije proizvoda, a koji se najviše odnose na jezik i obilježja", kazao je Hrvić za Al Jazeeru.

Ogromne šanse

Hrvić je istakao da se ta bh. kompanija sve češće natječe i pobjeđuje u konkurenciji sa najvećim svjetskim proizvođačima hrane.

"Značaj izvoza na pomenuta tržišta je nemjerljiv, jer direktno i indirektno uključuje veliki broj domaćih firmi i kooperanata. Riječ je zapravo o velikom broju domaćih dobavljača za potrebe kompanija AS Group", dodao je on.

Prema Hrvićevim riječima, kupci pozitivno reagiraju na bosansku kafu Zlatna džezva, program "Bosanske kuhinje", Klasov Zlatni puder, Bosanski lokum, zatim vodu Oaza za koju je kupac iz Rusije pokazao veliki interes, kao i konditorski asortiman brandova AS, Master i Kent.

Saradnja sa državom

Ministarstva i državne institucije BiH i Hrvatske prepoznale su potencijal halal sektora, tako da su ostvarile saradnju na više nivoa sa agencijama za certificiranje halal kvalitete u te dvije zemlje.

BiH je druga zemlja u svijetu, a prva u Evropi koja je registrirala halal standard, kazao je za Al Jazeeru Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH.

Zahvaljujući tome, svi halal certificirani proizvođači u BiH ostvaruju pravo na državne subvencije za uvođenje halala na isti načina na koji ostvaruju pravo na subvencije za implementaciju bilo kojeg drugog međunarodnog standarda.

"Halal kao standard u BiH je sa aspekta zakona potpuno izjednačen sa ISO, HACCP i drugim standardima koji se implementiraju", istakao je Sakić.

On je kazao da halal certificirane kompanije u BiH ostvaruju državnu podršku iz različitih ministarstava. Pored ministarstava entiteta Federacija BiH, skoro u svakom kantonu postoji institucija koja podržava halal sektor.

Sakić je napomenuo da bi pomoć države mogla biti značajnija u podršci konkretnim izvoznim inicijativama.

"Mi u ovom trenutku imamo situaciju da država podupire i jako ulaže na promociju izvoza proizvoda na tržište Evropske unije, a tamo imamo veliki broj barijera. S druge strane, imamo otvoreno tržište islamskih zemalja. Agencija je osigurala da ti proizvodi mogu ići bez kontrole. Međutim, s druge strane, nemamo nikakvu državnu podršku kompanijama koje rade na tome", zaključuje Sakić.

Hrvatska i EU

Institucije Republike Hrvatske uspostavile su dobre odnose sa Centrom za certificiranje halal kvalitete, kako bi bilo lakše plasirate halal proizvode na velika svjetska tržišta.

U Hrvatskoj funkcionira ekonomska diplomatija je vrlo važan faktor u iznalaženju novih tržišta, ističe Aldin Dugonjić, direktor Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj.

"Postoje rezultate izvoza gdje su pojedine kompanije povećale izvoz 4-5 posto nakon dobivanja halal certifikata. S druge strane se vidi i kroz turizam – kroz povećan broj noćenja koji implicira i broj dobiti pojedinih hotela koji imaju halal certifikat", kazao je Dugonjić  za Al Jazeeru.

Halal certificirane kompanije u Hrvatskoj posebnu šansu vide u tržištu Evropske uniji, gdje živi veliki broj ljudi koji konzumiraju halal proizvode. "U regiji treba pokušavati povezivati sve gospodarske čimbenike zbog količina, jer često se poslovi ne mogu spojiti jer nemate dovoljnu količinu proizvoda", navodi Dugonjić.

Hrvatska je jedina zemlja članica Evropske unije koja ima službeno registriran halal standard i to je ističe od cijele EU.

Međunarodna saradnja

O novim tržištima za bh. halal kompanije za Al Jazeeru govorio je i Salih Yuksel, predstavnik Instituta za standardizaciju i meriteljstvo zemalja Organizacije islamske saradnje.

On je kazao da postoje dobri odnosi između bh. Agencije za halal certificiranje i turskih trgovaca kako bi se proširilo halal tržište BiH u svijetu.

"Turska pozicija između Azije i Evrope može pomoći da bosanski proizvodi i usluge budu distribuirane preko ove zemlje i turskih trgovaca", istakao je Yuksel.

U tom smislu ostvarena je kooperacija između brojnih turskih i bh. kompanija kako bi se pomogao plasman proizvoda na tursko i druga tržišta, naveo je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti