Razvoj polјoprivredne proizvodnje: Teslić dobiva dvije nove sušare za voće

03.12.2014. 09:53 / Izvor: eKapija.ba
Razvoj polјoprivredne proizvodnje: Teslić dobiva dvije nove sušare za voće

Projekat je odobren za finansiranje iz sredstava Finansijskog mehanizma za finansiranje integrisanog i održivog lokalnog razvoja u RS.

Opština Teslić je svojim projektom "Podrška razvoju ruralnog područja opštine Teslić" dobila grant sredstva od 52.000 KM u okviru Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.  Radi se o projektu ukupne vrijednosti 65.000KM , od čega je 13.000 KM učešće Opštine Teslić, a 52.000 KM su grant sredstva. 

Opština Teslić će ovim projektom obezbijediti dvije sušare za šlјivu i jabuku kao i prateću opremu za pripremu voća za sušenje, čime će stvoriti tehničke pretpostavke za razvoj polјoprivredne proizvodnje i dodanu vrijednost proizvodnji voća na području ove opštine.

Obezbijediti će se sadni materijal za minimalno osam novih polјoprivrednih proizvođača, kao i dati mogućnost dosadašnjim proizvođačima voća da koriste sušare za voće .

Dodatno, očekuje se zaposlenje dva lica na procesu sušenja. Ukupno trajanje projekta je osam mjeseci.

Finansijski mehanizam je zajednička inicijativa Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vlade Švajcarske, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Finansijski mehanizam uspostavlјen je kako bi pružio podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i na taj način doprinio jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Republici Srpskoj.

Sredstva u okviru Finansijskog mehanizma obezbijedila je Vlada Švajcarske, putem UNDP, i Vlada Republike Srpske, putem Ministarstva finansija Republike Srpske.

Po osnovu javnog poziva pristiglo je ukupno 48 projektnih aplikacija. Uslove i kriterijume administrativne provjere zadovolјilo je 11 dostavlјenih projektnih prijedloga. Nakon evaluacije projektni odbor je jednoglasno donio odluku prema kojoj je prihvatlјivo 10 projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti