Pusić: BiH je otvorena prilika da napreduje prema članstvu u EU

15.04.2015. 17:20 / Izvor: Fena
Pusić: BiH je otvorena prilika da napreduje prema članstvu u EU

Pusić je najavila da će u ponedjeljak biti održan „doručak prijatelja BiH“ u Luksemburgu, prije održavanja Vijeća za vanjske poslove EU. Po njenim riječima, to je jedan ustaljeni oblik komunikacije, pa i na neki način definiranja tema o kojima EU raspravlja i o kojima vodi računa.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić je danas nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom u Sarajevu kazala novinarima da je s novim pristupom Bosni i Hercegovini otvorena šansa, prilika da BiH napreduje prema članstvu u EU putem refomi koje su izvedive.

Po našem mišljenju, dodala je, dosta dugo su neki preduvjeti koji su postavljeni pred BiH bili takvi da je bilo teško pretpostaviti da se oni mogu ispuniti kao preduvjeti.

Pusić je kazala da oni mogu biti sastavni dio procesa, ali ne preduvjeti za početak procesa.

"Mislim da je ovaj novi pristup omogućio da proces započne. Vrlo vjerovatno će već ili na Vijeću za opće poslove sljedeći tjedan ili najkasnije na Vijeću za opće poslove sljedeći mjesec biti i formalno odmrznut ili aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je jedna vrsta generalne probe za pregovore", kazala je Pusić, dodajući da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju traje i kad pregovori počnu.

Pusić je najavila da će u ponedjeljak biti održan „doručak prijatelja BiH“ u Luksemburgu, prije održavanja Vijeća za vanjske poslove EU.

Po njenim riječima, to je jedan ustaljeni oblik komunikacije, pa i na neki način definiranja tema o kojima EU raspravlja i o kojima vodi računa.

"Za sada je 20-ak ministara EU potvrdilo svoj dolazak na taj doručak prijatelja BiH. Istaknula je da to pokazuje, ne samo da postoji veliki interes među državama članicama nego da postoji procjena da je uspjeh moguć. To je možda najvažnija poruka i najvažnija tema na kojoj treba graditi dalje poteze i dalju politiku u BiH", kazala je ministrica Pusić.

Dodala je da je s kolegom Crnatkom razgovarala i o bilateralnim odnosima, o interesima u bilateralnim odnosima uključujući prometnu, energetsku politiku, politiku prevencije i zaštite od poplava.

"Dakle, teme koje činjenica da smo susjedi i nalazimo se u istoj regiji su nam od zajedničkog interesa", kazala je Pusić.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je zahvalio ministrici Pusić za njenu ulogu u prihvatanju i u dolasku na scenu uopšte tzv. evropske inicijative novog pristupa Bosni i Hercegovini.

Dodao je da smatra da je BiH s ovim dobila jednu veliku šansu.

"Na tragu ove inicijative danas smo razgovarali i o "doručku prijatelja Bosne i Hercegovine" koji će se na inicijativu i u organizaciji Hrvatske i ministrice Pusić desiti u Luksemburgu. Također, dobili smo poziv i odmah ga prihvatili, za učestvovanje na događaju koji se redovno održava, a to je Croatia Forum koji će se desiti u julu u Dubrovniku", kazao je ministar Crnadak.

Dodao je da su razgovarali i o bilateralnim odnosima  te konstatirali da su oni dobri, da se dvije države nalaze u dobrim prijateljskim vezama.

"Dogovorili smo se da nastavimo da te odnose razvijamo i sva otvorena pitanja koja postoje da u hodu i u daljoj saradnji rješavamo. Također smo konstatirali da ništa od tih pitanja nije opterećujuće u ovom trenutku i da ne koči dalji razvoj naših odnosa", kazao je ministar Crnadak, ističući važnost razvijanja i ekonomske saradnje.

Po njegovim riječima, za BiH je velika važnost i podrške koju ima na putu evropskih integracija.

"Hrvatska je ne tako davno prošla putem kojim mi trenutno idemo. Danas smo se usaglasili da nema ništa logičnije s naše strane nego da iskoristimo sva dobra i loša iskustva koja je Hrvatska imala na tom putu i stavimo ih u funkciju našeg bržeg i boljeg napredovanja", kazao je Crnadak.

Na novinarsko pitanje u vezi s prijedlogom rezolucije koju je jučer usvojio Odbor za vanjsku politiku Evropskog parlamenta, ministrica Pusić je kazala da, što se tiče unutrašnjeg uređenja BiH, to je unutrašnja stvar Bosne i Hercegovine.

"Jedna od ključnih karakteristika novog pristupa je - neke od tema strukturnog uređenja države ostaviti za kasnije i započeti s ekonomskim i socijalnim temama. Započeti s onim temama u kojima se relativno brzo može postići uspjeh i rezultat i kroz to stvoriti preduvjete za razgovor kasnije o drugim temama. To je nešto što su i Komisija i Europsko vijeće prihvatili i u skladu s tim će se i postupati", kazala je Pusić.

Ministar Crnadak je kazao da je apsurdno govoriti o tome „da se nama nešto može nametati kada je u pitanju unutrašnje uređenje“, te da nije doživio tako ovaj dokument, navodeći da ga nije imao priliku još ni pročitati.

"Očigledno je da se očekuje, nakon prevelikog odugovlačenja s formiranjem novog Vijeća ministara BiH, da se brzo dođe do onoga što nazivamo mehanizam koordinacije. To je jedno veliko očekivanje, jer bez toga ne možemo dalje kroz taj put razgovora i pregovora s EU. Druga stvar, na najvišem mjestu prioriteta je stavljena borba protiv korupcije i to jeste ogroman problem, problem za svakodnevni život, problem za nove investicije, problem s koje god strane pogledate u BiH. Mislim da su to poruke za nas koje mi trebamo prije svega u institucijama u BiH da prihvatimo i da po tome radimo", kazao je ministar Crnadak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti