Predsjedništvo usvojilo izjavu o europskoj opredijeljenosti i reformama

29.01.2015. 14:38 / Izvor: SRNA
Predsjedništvo usvojilo izjavu o europskoj opredijeljenosti i reformama

Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je u Sarajevu da je Predsjedništvo BiH danas usvojilo izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama.

Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je u Sarajevu da je Predsjedništvo BiH danas usvojilo izjavu o europskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama.

"Izjava je usvojena u skladu sa zahtjevima britansko-njemačke inicijative. Malo je dopunjena na račun onih stavova iznesenih na zajedničkom sastanku u Delegaciji EU", rekao je Komšić novinarima u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ističući da nije vidio izjavu, Komšić je ocijenio da bi ona trebalo da bude prihvatljiva svima.

Prema njegovim riječima, u izjavu je ubačeno da će se sve promjene koje se zahtijevaju u inicijativi odvijati u skladu sa Ustavom BiH.

"Ubačena je i odreba koju je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB tražio, a tiče se borbe protiv terorizma. Navedena je i obaveza da se u neko dogledno vrijeme razmatra i pitanje "Sejdić-Finci" bez pozivanja na briselske principe na čemu je insistirao Milorad Dodik predsjednik SNSD", dodao je Komšić.

Podsjetimo, Vijeće Europske unije saopćilo je da je put BiH naprijed, ali istovremeno i način na koji rješava bitna pitanja, poput nezaposlenosti i ekonomije, nepovratna pisana obaveza koju će usaglasiti Predsjedništvo BiH, potpisati lideri stranaka i prihvatiti Predstavnički dom Parlamenta BiH. EU od predstavnika BiH očekuje da se poduzmu reforme koje su u okvirima procesa pristupanja EU, naveli su prije nekoliko dana predstavnici Europske unije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti