Pokrenuta inicijativa za formiranje tima za izradu projekata za IPA fondove

11.03.2015. 16:02 / Izvor: eKapija.ba
Pokrenuta inicijativa za formiranje tima za izradu projekata za IPA fondove

U BPK pokrenuta je inicijativa o formiranju zajedničkog tima za izradu projekata za povlačenje sredstava iz IPA fondova. To je šansa za lokalne zajednice, Vladu BPK-a i privrednike, istaknuto je danas.

U Bosansko-podrinjom kantonu (BPK) PK pokrenuta je inicijativa o formiranju zajedničkog tima za izradu projekata za povlačenje sredstava iz IPA fondova. Tim bi činili predstavnici vlasti, razvojnih agencije, privrednika...

''To je šansa za lokalne zajednice, Vladu BPK-a i privrednike", istaknuto je danas na prvom sastanku za izradu programa lokalnog partnerstva čiji je cilj formiranje radnog tijela za pripremu prijedloga partnerskih projekata u okviru EU poziva IPA II. 

Kako je naglašeno EU i drugi donatori će nastaviti ulagati značajna sredstva u izgradnju kapaciteta lokalnih aktera da učinkovitije odgovaraju na potrebe lokalnog tržišta rada.

"Kroz partnerske projekte vrlo brzo će se ukazati prilika da se pokažu kapaciteti i sposobnost odgovaranja na potrebe lokalnog tržišta i integrisanog pristupa lokalnom razvoju. Ovakva partnerstva trebala bi postati mehanizam putem kojeg je moguće povećati relevantnost lokalnih aktivnih mjera tržišta rada", navedeno je. 

To podrazumijeva trajni dijalog između biroa za zapošljavanje, obrazovnih ustanova, općina, poslodavaca i civilnog društva kao i sposobnost svih aktera da zajednički izrađuju i provode strategije i planove u skladu sa potrebama ekonomije; na taj način se djelotvornije bore protiv nezaposlenosti i neaktivnosti. Predpostavka za uspjeh je da sve uključene strane igraju proaktivnu ulogu, te da njihova učinkovitost i fleksibilnost služe za primjer drugima, višim nivoima vlasti.

Inicijatori ovog partnerstva su premijer BPK Goražde, Služba za zapošljavanje BPK Goražde i Agencija za lokalne razvojne inicijative ALDI Goražde, dok će akteri biti sve institucije čiji su predstavnici bili prisutni na današnjem sastanku. Općina Goražde će podržati ovaj projekat kazao je u izjavi za medije načelnik Muhamed Ramović.

''Pokrenuli smo inicijativu o formiranju jednog zajedničkog Tima za izradu projekata za povlačenje sredstava iz IPA fondova. Mi smo do sada imali dva iskustva kada su u pitanju projekti prema IPA fondovima, radili smo jedan projekat sa Općinom Prijepolje, a drugi sa organizacijom OXFAM u koji je uključena i Vlada BPK-a i naši obrtnici. Evo i sad sa ovim timom koji će se formirati, i sa idejama koji će se predložiti, čekat ćemo sa objavljivanjem tendera od strane IPA fondova kako bi na neki način bili spremni, jer potrebni su nam zaista timovi, bar deset ljudi, da kažemo to su tih deset osoba koji mogu adekvatno odgovoriti ovom zadatku i projektu, jer ovo su  projekti koji traže sposobne ljude, koji govore perfektno engleski jezik, koji mogu sve one potrebne aplikacije i da popune, i da na kraju krajeva, lobiramo prema Briselu.'', kazao je Ramović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti