Plate funkcionera neće biti smanjene

25.08.2014. 09:25 / Izvor: Nezavisne novine
Plate funkcionera neće biti smanjene

Aktuelni saziv vlasti na nivou BiH završiće svoj mandat s velikim primanjima jer zakon o smanjenju plata funkcionera neće biti usvojen do oktobarskih izbora, iako su se političke stranke ranije takmičile koja će predložiti drastičnije uštede.

Aktuelni saziv vlasti na nivou BiH završiće svoj mandat s velikim primanjima jer zakon o smanjenju plata funkcionera neće biti usvojen do oktobarskih izbora, iako su se političke stranke ranije takmičile koja će predložiti drastičnije uštede, pišu Nezavisne novine.

Zakon, koji predviđa smanjenje plata članovima Predsjedništva BH, Vijeća ministara i parlamenta BiH u prosjeku za oko 570 KM, 14. maja usvojen je u Predstavničkom domu, ali ga do izbora neće usvojiti i Dom naroda pa ne može stupiti na snagu. U većini stranaka sad kažu da je očito da je ovaj zakon, čiji je predlagač poslanik SNSD-a Milorad Živković, bio politikantski potez.

"Potreban je sistemski zakon, a ovo je bio populističko-politikantski potez na kraju mandata. Privilegija je baviti se politikom i biti u institucijama BiH jer plate jesu velike, ali su po zakonu. Druga je priča ko ih zaradi, a ko ne", rekao je Staša Košarac (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Tvrdi da Živkovićev zakon o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama BiH nije uvršten na sjednicu Doma naroda jer se o njemu nisu izjasnili Ministarstvo finansija i trezora i Vijeće ministara BiH.

Predstavnički dom zakon je usvojio iako je imao negativno mišljenje Vijeća ministara. U Ministarstvu finansija i trezora kažu da su i Domu naroda dostavili mišljenje koje suštinski nije promijenjeno - zakon nije sveobuhvatan.

"Najbolje je da ovo riješi novi saziv vlasti", dodao je Košarac.

Stjepan Krešić (HSP), hrvatski delegat u Domu naroda, tvrdi da je sporni zakon u startu imao predizbornu svrhu.

"Predložen je traljavo, nedorečeno i bez namjere da smanji plaće. Utrkivali su se ko će predložiti veće smanjenje, a sad vidimo istinu. Neka novi saziv odredi visinu primanja za sebe", istakao je Krešić.

Mada je i njegova stranka u Predstavničkom domu podržala Živkovićev zakon, bošnjački delegat u Domu naroda Mehmed Bradarić (SDP) sada kritikuje ovo rješenje i njegovu sudbinu.

"Priče o potrebi smanjenja primanja bile su laži i dimne zavjese da zbune narod i protivnika. SDP je podržao svih pet prijedloga o uštedama. Problem je što se i predlagač u nekim slučajvim povukao, poput SDA", ustvrdio je Bradarić, koji takođe smatra da novi saziv parlamenta treba da reguliše visinu plata, za koje je rekao da nisu usklađene sa standardom života građana.

Ivica Ćavar, konsultant CCI-ja koji prati rad bh. parlamenta, ističe da je još u februaru upozoravao da će neslavno završiti inicijative o smanjenju plata.

"Nijednu stranku ne bih isticao kao krivca. Imaju konsenzus jedino o zaštiti svojih enormnih primanja. Ovo je rezultat prešutnog dogovora, a ono što su govorili na sjednicama bila je kampanja za osvajanje novog mandata", ocijenio je Ćavar, napomenuvši da po važećem zakonu parlamentaraci mjesečno dobijaju od 4.000 do sedam i više hiljada KM.

Važeći Zakon o platama u institucijama BiH

4.750 KM članovi Predsjedništva BiH

4.275 KM predsjedavajući Savjeta ministara

4.180 KM zamjenici predsjedavajućeg SM

4.132 KM rukovodstvo parlamenta BiH

4.037 KM ministri u Savjetu ministara

3.999 KM poslanici i delegati

3.562 KM zamjenici ministara

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti