Održana prva sjednica novog saziva Vijeća ministara BiH

07.04.2015. 15:01 / Izvor: eKapija.ba
Održana prva sjednica novog saziva Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH danas je, na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu, donijelo pojedinačne odluke o imenovanju predsjedavajućeg i članova Odbora za unutrašnju politiku i Odbora za ekonomiju Vijeća ministara.

Vijeće ministara BiH danas je, na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu, donijelo pojedinačne odluke o imenovanju predsjedavajućeg i članova Odbora za unutrašnju politiku i Odbora za ekonomiju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, s ciljem provedbe Zakona o Vijeću ministara BiH i stvaranja uvjeta za efikasan rad.    

Odborom za unutrašnju politiku predsjedavat će ministar sigurnosti Dragan Mektić, a njegov zamjenik je ministar civilnih poslova Adil Osmanović, dok su članovi Odbora ministrica odbrane Marina Pendeš, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, ministar pravde Josip Grubeša, direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić i direktor Ureda za zakonodavstvo Dragan Podinić.

Odborom za ekonomiju predsjedavat će zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, dok je njegov zamjenik ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Za članove ovog odbora imenovani su ministar komunikacija i prometa Slavko Matanović, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić i direktor Ureda za zakonodavstvo Dragan Podinić.

Predsjedavajući odbora i njihovi zamjenici rotiraju se na funkciji predsjedavajućeg na godišnjem nivou, a u slučaju odsutnosti ministra na sjednici odbora zamjenjuje zamjenik ministra.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, prije rasprave na sjednici Vijeća ministara sva pitanja u nadležnosti ministarstava koja ulaze u sastav odbora obavezno se prethodno raspravljaju na sjednicima odbora.  

Vijeće ministara BiH odredilo je predstavnika Bosne i Hercegovine u međunarodnim finansijskim institucijama: Svjetskoj banci (WB), Međunarodnom monetarnom fondom (MMF) i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD):

Svjetska banka,  guverner - predsjedavajući  Vijeća ministara dr. Denis Zvizdić, a zamjenik guvernera ministar pravde BiH Josip Grubeša;

Međunarodni monetarni fond (MMF), guverner - zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, a njegov zamjenik ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak;

Evropska banka za obnovu i razvoj, guverner - zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, a zamjenik guvernera je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti