Obrtnička komora USK: Šansa u prekograničnoj saradnji

15.06.2014. 12:30 / Izvor: Fena
Obrtnička komora USK: Šansa u prekograničnoj saradnji

Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona (USK) značajne napore ulaže u realizaciju određenih projekata, kako bi pomogla obrtnicima da razviju svoj biznis.

Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona (USK) značajne napore ulaže u realizaciju određenih projekata, kako bi pomogla obrtnicima da razviju svoj biznis. Veliku šansu vide i u prekograničnoj saradnji, gdje bi s kvalitetnim projektima uspjeli povući određena sredstva iz evropskih fondova. Već se radi na povezivanju s obrtnicima iz susjedne Republike Hrvatske (RH).

"Jedan projekat smo uradili, vrlo solidan, čekamo rezultate uskoro. Ove godine nastavljamo dalje pratiti te mogućnosti, jer u nedostatku kapitala za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta, s obzirom da nemamo vlastitog, a inostrani sporo dolazi, IPA programi i slični iz Evropske unije (EU) su vrlo povoljna i dobra prilika da svjež kapital bespovratno unesemo i otvorimo prostor za zapošljavanje i daljnji razvoj" izjavio je za Agenciju FENA predsjednik Obrtničke komore USK-a Šemsudin Bajrić.

Radi se o projektu, koji je Komora uradila s ovdašnjim partnerima, Općinom Cazin i Razvojnom agencijom USK-a, te kolegama iz Karlovca u susjednoj Hrvatskoj. Cilj projekta je umrežavanje obrtnika i poduzetnika u pograničnom pojasu BiH s Hrvatskom.

Time bi se preko 120 obrtnika s jedne i isto toliko s druge strane, dovelo u direktnu vezu. Cilj umrežavanja je, kako ističe Bajrić, da kad se otvori mogućnost hrvatskim obrtnicima da plasiraju mnogo veću ponudu na evropkom tržištu, a to ne budu mogli realizirati u kratkom roku, surađuju s našima i obratno.

"To je jedna velika šansa. Ove godine planiramo da formiramo jednu prekograničnu ili međugraničnu, odnosno međudržavnu obrtničku komoru, koja bi funkcionisala kao jedno tijelo i radila na tome da uvezuje obrtnike s jedne i druge strane, a sve u cilju korištenja resursa, te poboljšanja poslovanja koristeći veliko evropsko tržište", istakao je Bajrić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti