Novi projekti sa IFAD-om na području općina u sastavu BPK-a

04.03.2015. 08:55 / Izvor: eKapija.ba
Novi projekti sa IFAD-om na području općina u sastavu BPK-a

Omanović navodi da su aktivnosti IFAD-a usmjerene u pravcu jačanja ruralnog sektora i ruralnih područja, a sredstva planirana za finansiranje šestog po redu IFAD-ovog projekata za BiH iznose oko 30.222.000 miliona dolara.

Kako bi se upoznali sa detaljima IFAD-ovog projekta, te se pripremili za isti, kada javni poziv bude objavljen, zvaničnici BPK-a i općina u sastavu Kantona održali su sastanak sa direktorom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Halilom Omanovićem, na kome je razgovarano o realizaciji projekata koji će se finansirati putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Riječ je prvenstveno o projektima koji se odnose na razvoj poljoprivredne proizvodnje, kao i na poboljšanje ruralne infrastrukture tačnije asfaltiranje lokalnih ruralnih puteva.

 Omanović navodi da su aktivnosti IFAD-a usmjerene u pravcu jačanja ruralnog sektora i ruralnih područja kroz jačanje poljoprivrednih kapaciteta, a sredstva planirana za finansiranje šestog po redu IFAD-ovog projekata za BiH iznose oko 30.222.000,00 miliona dolara, od čega će 64% sredstava biti uložena za projekte u Federaciji BiH, i projekat će trajati od 2015. do 2018. godine.

''Projekat je planiran i ugovoren samo se čeka ratifikacija u oba doma Parlamenta FBiH kako bi njegova implementacija počela. Ukupna vrijednost projekta je 30.222.000,00 miliona dolara, od čega Federaciji pripada 64%. Ovom prilikom želio bi se zahvaliti što ste me pozvali na sastanak, jer ste prepoznali da se kroz ovaj Projekat može pomoći razvoju poljoprivrede kao i razvoju ruralne infrastrukture i drago mi je da ste vi u BPK-a jedan Tim i da tako nastupate'', istakao je  Omanović.

Naglasio je kako je jedan od ciljeva jučerašnjeg sastanka da se izvrše pripreme, kako bi se što spremnije dočekao početak implementacije ovog IFAD-ovog projekta.

Sastanku u zgradi Vlade BPK-a prisustvovao je i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović sa saradnicima koji je istakao važnost povratka IFAD-a na ovo područje, te dodao: ''Mi kao Općina ćemo biti spremni sa projektima i oni će se najviše odnositi na putnu infrastrukturu, jer na području naše Općine imaju mjesne zajednice u kojima nema ni metra asfaltiranog puta. Općina Goražde će, također, aplicirati i za pomoć u nabavci hladnjače i sušare za voće i povrće.''

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti