Novalić: Zaustaviti negativni trend i stvoriti uvjete za privredni rast

07.05.2015. 09:01 / Izvor: Fena
Novalić: Zaustaviti negativni trend i stvoriti uvjete za privredni rast

U naredne četiri godine razvoj Federacije BiH vidimo prije svega u zaustavljanju negativnog trenda i postizanju uvjeta da se ostvaruje privredni rast i djelimično da ga i ostvarimo.

U naredne četiri godine razvoj Federacije BiH vidimo prije svega u zaustavljanju negativnog trenda i postizanju uvjeta da se ostvaruje privredni rast i djelimično da ga i ostvarimo. To je jedno veliko pospremanje u Federaciji - izjavio je premijer FBiH Fadil Novalić sinoć u emisiji INTERVIEW20 u programu BHT1.

Mi kad gledamo sadašnje parametre, kaže premijer FBiH, oni ne samo da su loši nego su kontaminirani, nisu ni realni.

Naveo je da nije realan broj niti zaposlenih niti nezaposlenih.

"Nije nam realna ni prosječna neto plata u Federaciji, imaju elementi koji to sve deformiraju. Tako da najprije moramo počistiti te stvari, da kažemo ono što je na birou da zaista traži posao, a ne traži ljekarsko osiguranje, odnosno socijalno osiguranje, ono što je zaposleno stvarno je zaposleno. Mi imamo broj zaposlenih oficijelno 445.000, ali sasvim drugi broj plaća obaveze, a realno je zaposlen onaj ko plaća obaveze, jer onaj ko ne plaća obaveze vjerovatno ne dobija ni platu. I svi drugi su nam parametri, i ovaj naš podatak 832 KM da je prosječna plata, nije ni on tačan, jer imamo igru s toplim obrocima. Prvo moramo dovesti do toga da su podaci mjerljivi u skladu sa standardima", smatra Novalić.

S obzirom na Novalićevu uspješnu privrednu karijeru, neizostavno pitanje je bilo i na koji način će Federacija profitirati od toga.

"Voditi Federaciju nije samo pitanje ekonomske reforme, tu postoje socijalne teme, postoji niz drugih tema. Ja sam procijenio za sebe da je sad ova tema oko ekonomije glavna tema i da se ja u nju dobro razumijem jer sam bio konzument sa druge strane, znam šta je sve problem, kako nas država tretira, kako nas tretiraju poreske uprave, znam dobro i šta smo to malo zaobilazili, zašto smo to radili. Tako da tu postoji dobra performansa da to riješimo", rekao je premijer FBiH.

Međutim, kaže dalje on, možda ćemo, zbog toga što sam ja iz privrede, imati slabost u socijalnoj sferi.

Novalić je istakao da dostignuti nivo socijalnih prava se ne dira, "privrednici sami trebaju za sebe da obezbijede smanjenje obaveza, socijala se ne dira, budžet će ostati restriktivan".

"To smo podijelili, segmentirali te sve probleme da ne bi jedan utjecao na drugi", rekao je on.

Upitan šta je dogovoreno na nedavnim sastancima sa Skupštinom Svjetske banke i MMF-om, jer to je jedno od pitanja koje građane Bosne i Hercegovine najviše interesuje, premijer je odgovorio: „Konkretno smo dogovarali mi ove svoje južnoevropske teme. Sastali smo se sa slovenskom delegacijom Ministarstva finasija, razgovarali smo oko pitanja devizne štednje koja nas zanima i oni su voljni da plate, postoji ta odluka Suda koja je obavezujuća. Mi smo malo razgovarali o metodama i tehnikama. Dogovorili smo se da mi formiramo ovdje tehničku skupinu koja će do 10.-15. maja dati sve podatke o tome da bi oni uvrstili u budžet i već sljedeće godine da se vrši plaćanje. Čak smo razgovarali i o tome da se to odjednom riješi, radi se o 120 miliona dolara plus kamate, tako da mislimo da je to pozitivno jer, ako govorimo o ekonomskom rastu onda nam je svaki novac koji dolazi izvana dobrodošao“.

Strane investicije i njihovo privlačenje u Bosnu i Hercegovinu bila je također jedna od tema emisije Interview20.

"Postoje uvjeti za privlačenje, mi izbjegavamo reći strane investicije, zato što i domaće su poželjne. Strane imaju malo veću multiplikativnost što na sadašnji obim novca koji mi imamo, dolazi novi. S jedne strane s tim dolaze i vještine i tržište obično sa stranim investicijama, tako da su realno multiplikativnije od domaćih", rekao je Novalić.

Naveo je da postoje tri uvjeta za privlačenje investicija, "mora biti konzistentno radno-pravno zakonodavstvo, mi ga nemamo".

"Znači, ne možemo se ni kredibilno pojaviti stranim investitorima, jer ne mogu razumjeti ovaj naš sistem poreza, ne mogu razumjeti prava, ne mogu razumjeti ništa. Drugi dio je ono što smatramo poslovnim okruženjem: registracija, dozvole... Registracija je najmanji problem, problem nam je dozvola i kasniji tretman, problem nam je deformacija sivog tržišta rada, problem nam je parafiskalni namet koji opštine i kantoni nabacuju bez neke kontrole, sve se to mora harmonizirati. Jedino što mi možemo ponuditi, mi ne možemo ponuditi novac, Srbija nudi 5-10 hiljada eura zavisno od projekta. Mi možemo nuditi oslobađanje od svih obaveza, obaveza na platu i svega osim PDV-a , poreza na dobit, to možemo uraditi strateškim investitorima", rekao je premijer FBiH Fadil Novalić sinoć u emisiji Interview 20 na BHT1.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti