Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježio rekordan broj putnika

26.01.2015. 13:42 / Izvor: eKapija.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježio rekordan broj putnika

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo redovno operira 11 aviokompanija i veći broj čarter letova. Tokom 2014. godine uvedena redovna direktna linija Sarajevo-Dubai.

Javno preduzeće Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježilo je odlične poslovne rezultate u 2014. godini, ostvarena je dobit od 6,5 miliona KM, a kroz aerodrom je prošao 709.901 putnik, izjavio danas u Sarajevo na konferenciji za novinare generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Ivan Veličan.

Naveo je da sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo redovno operira 11 aviokompanija i veći broj čarter letova.

 Tokom 2014. godine uvedena je redovna direktna linija Sarajevo-Dubai, a tokom proljeća ove godine sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo počinju redovni letovi za Zurich i Genevu respektabilne kompanije Swiss.

U 2014. godini Međunarodni aerodrom Sarajevo obilježio je 45. godina postojanja, a u okviru obilježavanja ove značajne godišnjice pripremljena je i izdata Monografija sa mnoštvom činjenica o Međunarodnom aerodromu Sarajevo te služi kao svojevrstan podsjetnik na razvojni put ove kompanije.

"Od poslijeratne 1996. godine, od kada je Aerodrom Srajevo otvoren za civilni zračni saobraćaj i u kojoj je zabilježen broj od 26.000 putnika pa do danas, kroz Sarajevski aerodrom je prošlo gotovo osam miliona putnika", kazao je Veličan.

Govoreći o planovima Međunarodnog aerodroma Sarajevo za 2015. godinu, Veličan je najavio nastavak trenda uspješnog poslovanja.

"To ćemo ostvariti otvaranjem novih linija koje planiramo u godini koja je pred nama, što će rezultirati i povećanjem prometa. Poslovni planovi za naredni period podrazumijevaju i ulaganja u infrastrukturu, odnosno, proširenje kapaciteta dolaznog gate-a i prostora pasoške kontrole u odlasku u terminalu B, podizanje nivoa sigurnosti putnika, aviona, objekata, prtljaga i robe. Međunarodni aerodrom Sarajevo i dalje će raditi na nabavci savremene aerodromske opreme te školovanju i edukaciji svojih uposlenika, čemu pridajemo veliki značaj. U prilog ovome govori činjenica da Centar za obuku stručnog osoblja Aerodroma Sarajevo, učestvuje u obučavanju ne samo našeg osoblja, nego i osoblja aerodroma u regionu", rekao je Veličan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti