Međunarodni aerodrom Sarajevo uvodi nove linije po pristupačnim cijenama

09.10.2014. 12:05 / Izvor: eKapija.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo uvodi nove linije po pristupačnim cijenama

Uvođenje novih linija po pristupačnim cijenama, te kvalitet usluge, jedan su od osnovnih ciljeva ovog preduzeća, shodno tome od decembra mjeseca niskotarifna aviokompanija Flydubai otvara liniju na relaciji Dubai – Sarajevo – Dubai.

Nakon prošlogodišnjih 665.638 prevezenih putnika, Međunarodni aerodrom Sarajevo i u 2014. godini obara rekorde.

U prvih devet mjeseci tekuće godine kroz ovaj aerodrom prošlo je 555.145 putnika što je za 7% više u odnosu na isti period rekordne 2013.godine. Povećanje je zabilježeno i u broju aviooperacija za 10%, dok je civilnog karga procesuirano za 15% više u odnosu na 2013. godinu.

Rast prometa odrazio se i na finansijske rezultate poslovanja, tako da ostvarena dobit za prvih šest mjeseci tekuće godine iznosi 2.673.412,14 KM, što je za 71% više u odnosu na prethodnu godinu.

Pozitivno poslovanje rezultat je dugogodišnjeg zalaganja Uprave, ali i cjelokupnog kolektiva Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čiji su profesionalan odnos prema djelatnosti koju ovo preduzeće obavlja, prepoznale i mnoge vodeće aviokompanije, zbog čega je Sarajevo danas, kao nikada do sada povezano sa Evropom, ali i ostatkom svijeta.

Uvođenje novih linija po pristupačnim cijenama, te kvalitet usluge, jedan su od osnovnih ciljeva ovog preduzeća, shodno tome od decembra mjeseca niskotarifna aviokompanija Flydubai otvara liniju na relaciji Dubai – Sarajevo – Dubai, a u tijeku su i pregovori sa još nekoliko avioprijevoznika, koji bi otvaranjem svojih linija trebali povezivati Sarajevo sa atraktivnim svjetskim destinacijama, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.

"Otvaranje novih linija rezultirat će i povećanju prometa, stoga se poslovni planovi za naredni period ogledaju kroz ulaganje u infrastrukturu, odnosno rekonstrukciju Terminala B, podizanje nivoa sigurnosti putnika, zrakoplova, objekata, prtljaga i roba. Također je planirano i ulaganje u nabavku savremene  aerodromske opreme, te školovanje i edukaciju uposlenika, čemu ovaj aerodrom već godinama pridaje veliki značaj",  izjavio je direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Ivan Veličan.

Pored poslovnih uspjeha, koje već godinama bilježi, Međunarodni aerodrom Sarajevo veliku pažnju pridaje i društvenoj odgovornosti i to kroz stalnu brigu o lokalnoj zajednici, odgovornim odnosom prema zaštiti okoline, te kroz donacije i sponzorstva, usmjerena u humanitarne svrhe, sportske i kulturne manifestacije.

Poseban doprinos Međunarodni aerodrom Sarajevo pružio je za vrijeme velikih poplava, koje su mjesecu maju zadesile BiH. Naime, do sada je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, procesuirano je 214.744 kg karga, putem humanitarnih kargo čarter letova, odnosno pružena je potpuno besplatna usluga prihvata i otpreme zrakoplova humanitarnog karaktera i humanitarnih kargo pošiljki, a sve uz pomoć nadležnih sektora ovog aerodroma.

Veličan se također osvrnuo i na saradnju sa Vladom FBiH, "Unapređenje poslovanja Sarajevskog aerodroma svakako je rezultat naše uspješne saradnje sa Vladom FBiH. Istaknuo bih punu podršku premijera Federacije, Nermina Nikšića kao i nadležnog Federalnog ministarstva prometa i komunkacija. Od samog početka bili smo svjesni da zajedničkim snagama i uz punu saglasnost svih možemo ostvariti napredak i pozitivan rezultat. Dosadašnji rezultati dodatan su poticaj da i dalje ulažemo napore po pitanju kvaliteta i cjelokupnog poslovanja ovog preduzeća, tako da već do kraja ove godine možemo očekivati rekordnih 700.000 putnika, dok za narednu godinu, našu ljestvicu očekivanja podižemo na ambicioznih 800.000 putnika godišnje", zaključio je Veličan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti