Lista zastupnika koji su tražili da im se isplaćuje "bijeli kruh"

23.01.2015. 10:57 / Izvor: Dnevni list
Lista zastupnika koji su tražili da im se isplaćuje 'bijeli kruh'

Iako su na prosvjedima u veljači prošle godine demonstranti tražili da se ukine "bijeli kruh", tj. pravo na primanje plaće u trajanju od godinu dana i nakon isteka mandata, on, kako saznaje Dnevni list, nikada nije ukinut.

Iako su na prosvjedima u veljači prošle godine demonstranti to tražili, “bijeli kruh” nikada nije ukinut, odnosno nije došlo do izmjene Zakona, iako su iz svih stranaka isticali da su spremni usvojiti izmjene. Ukupno 46 parlamentaraca iz Zastupničkog doma federalnog Parlamenta podnijelo je zahtjev da iskoriste zakonsko pravo na primanje plaće u trajanju od godinu dana i nakon isteka mandata, saznaje Dnevni list. 

Zahtjev da primaju plaću i idućih godinu dana nakon isteka mandata Administrativnoj komisiji je uputio Mirvad Kurić (SBB), koji je to pravo koristio od 2. do 29. prosinca 2014. radi uvezivanja radnog staža s prethodnim poslodavcem, naveli su u Administrativnoj komisiji.

Plaću će primati i Nihad Alikadić i Hazim Kapić, Omer Hečimović (SBB), zatim Vlado Ivanković, Ivica Jurčić, Alma Čardžić, Marija Antić, Hasan Samardžić (Narodna stranka Radom za boljitak), Velimir Kunić (SNSD), Senad Subašić, Husein Tokić, Fatima Lendo, Karlo Filipović, Besima Borić, Ramiz Zahirović, Said Mujkanović, Jasenko Selimović, Fikret Kilim, Enver Mehmedović, Aida Čikić, Željka Bošnjak, Kemal Beganović, Irfan Imamović i Omer Vatrić (SDP), Adil Lozo, Muhidin Alić (SBiH), Željko Asić (SPP).

Amela Mešić, Ibrahim Nadarević, Šemsudin Dedić i Edhem Veladžić (SDA), Mirza Ustamujić (DF), Tanja Vučić, Željko Tomić, Katica Čerkez i Predrag Kožul (HDZ BiH), Jasminka Durić (A-SDA), Hafeza Sabljaković (DNZ) i Stanko Primorac (HSP).

Prijavila se i Ljiljana Sakić (SDA), koja će, kako navode u Administrativnoj komisiji, nakon šest mjeseci steći jedan od uvjeta za mirovinu, pa postoji mogućnost da će tada prestati koristiti ovo pravo. Slično je i sa Zijadom Alajbegovićem (SBB), koji će uvjete za morovinu steći nakon četiri mjeseca od podnošenja zahtjeva. Mehdin Selimović (SDA) će ovo pravo koristiti do 28. siječnja 2015. godine, nakon čega se vraća na radno mjesto na kojem je bio prije ulaska u Parlament.

Među njima je i Ljilja Zovko (HDZ BiH), međutim ona je predložena u međuvremenu za novi saziv Doma naroda FBiH. Enver Mujala (SDP) će primati naknadu do 1. travnja kada se vraća u Opću bolnicu Konjic na staro radno mjesto. Slaviša Šućur (SDP) je podnio zahtjev, ali će ovo pravo koristiti do formiranja Doma naroda FBiH.

U Administrativnoj komisiji navode kako ovo nije konačan broj onih koji će primati “bijeli kruh”, budući da će vjerojatno jedan dio njih biti imenovan na druge funkcije, tako da će tamo primati plaću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti