Kanton Sarajevo očekuje ove godine rekordan broj turista

23.06.2014. 11:05 / Izvor: Oslobođenje
Kanton Sarajevo očekuje ove godine rekordan broj turista

Uprkos nedaćama koje su ovog proljeća pratile BiH, broj turista koji stižu u našu zemlju i dalje raste iako je prošlogodišnja turistička sezona bila rekordna.

Uprkos nedaćama koje su ovog proljeća pratile BiH, broj turista koji stižu u našu zemlju i dalje raste iako je prošlogodišnja turistička sezona bila rekordna.

Prema podacima Turističke zajednice KS-a, u 2013. Kanton Sarajevo je posjetilo 302.570 turista, što je 17,9 posto više u odnosu na 2012. Sličan trend je nastavljen i u prvih pet mjeseci ove godine, kada je u Sarajevu boravilo 107.178 turista.

To je povećanje za 4,1 posto u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno je povećan i broj noćenja za 4,7 posto i iznosio je 205.897.

Samo u maju Sarajevo je posjetilo 35.842 turista, što je 1,7 posto više u odnosu na isti period prošle godine, a ostvareno je 69.575 noćenja, što je više za 9,3 posto. Treba napomenuti da su ovo samo podaci o onima koji su evidentirani u Turističkoj zajednici, ali se procjenjuje da je stvarna cifra mnogo veća, jer brojni truristički subjekti ne prijavljuju svoje goste, niti noćenja, a tu je i veliki broj smještajnih objekata koji nisu registrovani kod TZ KS-a.

 - Najviše su u Kanton Sarajevo dolazili turisti iz Turske, Južne Koreje, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Njemačke, Italije, Austrije, SAD-a i Francuske. Interesantno je da i dalje raste trend povećanja stranih turista, kojih je u maju bilo 89 posto i smanjenja domaćih na samo 11 posto u ukupnom broju turističkih posjeta. Također je u maju iskorištenost smještajnih kapaciteta bila 63 postao, a na Ilidži čak 100 posto, kazala je Asja Hadžiefendić - Mešić, portparolka Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Rekordna godina

Sudeći po velikom interesovanju medija i novinara za obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata, koje će se održati krajem juna, u Turističkoj zajednici KS-a očekuju da će ovu manifestaciju pratiti i porast broja turista.

- Vjerujemo da će tada Sarajevo biti centar Evrope i svijeta, jer vlada veliko interesovanje za program i sve ostalo u vezi sa ovim obilježavanjem. Nadamo se da će manifestacija proteći u najboljem redu i biti dobra promocija Sarajeva i BiH. Brojne prezentacije naše turističke ponude počele su davati rezultate i interes turista iz dana u dan raste. Iako je prošla godina bila rekordna, očekujemo da će pored svih nedaća koje su nas pratile, ova godina biti još bolja, smatra  Hadžiefendić - Mešić.

Foto: visitmycountry.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti