Internet trgovina u RS ne prati svjetske trendove

06.12.2014. 08:43 / Izvor: Nezavisne novine
Internet trgovina u RS ne prati svjetske trendove

Sve više trgovačkih lanaca u BiH odlučuje se da prati svjetske trendove, nudeći usluge i servis internet trgovine, ali, kako smatraju u Pokretu potrošača RS, domaći kupci ne koriste mnogo ovaj vid kupovine.

Sve više trgovačkih lanaca u BiH odlučuje se da prati svjetske trendove, nudeći usluge i servis internet trgovine, ali, kako smatraju u Pokretu potrošača RS, domaći kupci ne koriste mnogo ovaj vid kupovine. Ipak, dok "šopingovanje" preko interneta postaje dominantno u razvijenom svijetu, kod nas se taj oblik trgovine još stidljivo razvija.

Jedan od pionira u segmentu prodaje proizvoda preko interneta je trgovački lanac "Moj market", gdje nam je rečeno da je onlajn kupovina kao usluga omogućena samo na području grada Banjaluke, uz besplatnu kućnu dostavu.

"Možemo reći da internet kupovina zasad nema značajniji udio u prometu našeg trgovačkog lanca. Ovaj vid usluge je u razvoju i zavisi od kupovnih navika naših građana", rečeno nam je u Upravi i dodaju da kupci ipak više vole da obavljaju kupovinu na tradicionalan način.

"Internet kupovinu uveli smo da bismo poboljšali svoju uslugu i izašli u susret kupcima koji imaju potrebu za ovim vidom kupovine", ističu oni.

Iz Trgovačkog lanca "Konzum", koji takođe u svojoj ponudi ima i prodaju robe putem interneta, rečeno je da koncept internet kupovine kupci vide kao privlačan i praktičan, kao i da takvu vrstu usluge u BiH nude od 2006. godine, najviše u gradovima FBiH.

"Broj narudžbi je u stalnom porastu, kao i broj registrovanih kupaca, kojih je više od 10.000 u cijeloj BiH", rečeno nam je iz "Konzuma" Sarajevo i dodaju da besplatnu dostavu vrše u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tešnju, Doboju, Zenici, Sanskom Mostu, Lukavcu, Tuzli i Prijedoru.

Iz Pokreta potrošača RS rekli su nam da udruženje potrošača prati funkcionisanje internet kupovine i da su angažovali aktivistu kako bi napravio analizu kupovine putem interneta, koja je kod nas slabo zastupljena.

"Zadužili smo adekvatnog aktivistu koji poznaje funkcionisanje tog poslovanja, da vidimo kakvo je stanje kod nas i u svijetu, kakvi su rizici i za potrošača i za trgovca", rekao je Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS.

Prema njegovim riječima, primjećuje se da ima dosta zloupotreba kod neprovjerenih online trgovaca, gdje dolazi do situacije da potrošač plati robu, a roba ne stigne ili da kvalitet robe nije očekivani.

Kao mjeru zaštite potrošača u ovakvim situacijama Bošković navodi praksu razvijenih zemalja.

"U posljednje vrijeme u svijetu se pojavljuju razne agencije za plaćanje, tako da potrošač ima mogućnost da kad dobije robu i ustanovi da je kvalitetna i da je to ono što je naručio, tek onda daje signal agenciji da je može platiti", istakao je on.

Što se tiče internet trgovine domaćih trgovinskih lanaca, Pokretu potrošača RS se dosad niko nije obraćao da je bio oštećen pri kupovini. Dalje se navodi da je internet trgovina regulisana zakonom u BiH, kao i u zemljama u okruženju.

"Potrošači zbog neinformisanosti, neobrazovanosti ili straha ne koriste mnogo taj način trgovine", kazali su u Pokretu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti