Imenovana nova šefica Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru

09.12.2014. 09:25 / Izvor: eKapija.ba
Imenovana nova šefica Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru

Tatiana Proskuryakova trenutno šefica kancelarije Svjetske banke u BRJ Makedoniji, a prije toga je bila savjetnica za operacije u Argentini, Paragvaju i Urugvaju sa sjedištem u Buenos Airesu.

Tatiana Proskuryakova imenovana je za novu šeficu kancelarija Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, a na dužnost će stupiti 12. januara 2015. godine, saopćila je Svjetska banka.

Proskuryakova je trenutno šefica kancelarije Svjetske banke u BRJ Makedoniji.

Prije toga je bila savjetnica za operacije u Argentini, Paragvaju i Urugvaju sa sjedištem u Buenos Airesu, Argentini.

Ona radi za Svjetsku banku od 1992. godine, gdje je tokom svoje karijere obavljala razne dužnosti, kako u sjedištu Banke, tako i u kancelarijama na terenu, uključujući rad na operacijama (u regijama Evrope i centralne Azije i Latinske Amerike i Kariba), upravljanje portfeljom (Odjeljenje za efektivnost razvoja u Latniskoj Americi), te korporativnu strategiju (Potpredsjedništvo za operativnu politiku i usluge za zemlje).

U periodu od 2003. do 2007. godine Proskuryakova je bila viša savjetnica koja je predstavljala Rusku Federaciju u Odboru izvršnih direktora Svjetske banke.

Ima magisterij iz ekonomije/političke ekonomije, kojeg je odbranila na Moskovskom državnom univerzitetu, i magisterij iz ekonomije sa Univerziteta Oxford, UK. Na ovoj funkciji, Proskuryakova će raditi s vlastima na definisanju finansijske i tehničke podrške Svjetske banke u pravcu ubrzanja ekonomskog rasta i izgradnje prosperiteta, uz istovremeno ostvarivanje napretka na procesu pridruživanja Evropskoj Uniji.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti