Grujić: Svaki investitor promoter je za nove ulagače

25.04.2015. 08:06 / Izvor: eKapija.ba
Grujić: Svaki investitor promoter je za nove ulagače

FIPA realizovala realizovala dio aktivnosti u okviru projekta za unapređenje poslovnog okruženja u BiH, a koji se odnosi na postinvesticionu podršku. Administracija se mora više okrenuti investitorima i efikasnije raditi, smatra direktorica FIPA-e.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) na četvrtoj sjednici održanoj u četvrtak, zadužilo je Agenciju za promociju stranih investicija (FIPA) da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi dorađeni materijal za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH.

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba izjavila direktorica FIPA-e Jelica Grujić, Agencija je, u skladu sa najboljim praksama i u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Svjetske banke, realizovala dio aktivnosti u okviru projekta za unapređenje poslovnog okruženja u BiH, a koji se odnosi na postinvesticionu podršku.

Direktorica FIPA-e dodala je da su upravo iz tih aktivnosti proizašle i preporuke za koje su postojeći investitori smatrali da bi se njihovom realizacijom značajo unaprijedio ambijent za ulaganja a time i olakšalo njihovo poslovanje.

"Analizirajući strana ulaganja u BiH, a što takođe potvrđuju i relevantni svjetski izvještaji, jasno je da se  najznačajniji udio ulaganja odnosi na postojeće kompanije odnosno reinvestiranje. S tim u vezi, značajno je i uspostavljanje i održavanje kontakata sa postojećim investitorima koji su važni ne samo kao reinvestitori nego i kao promoteri za nove ulagače", rekla je Grujić.

Kazala je da su preporuke samo dio aktivnosti koje je neophodno uraditi kako bi se stvorio bolji poslovni ambijent i odnose se na konkretne zakone, najvećim dijelom na nivou entiteta, koje bi se mogle implementirati u veoma kratkom roku, a za kompanije kojima to predstavlja značajne prepreke bi bile dobar podsticaj za dalji rad.

"Konkretno radi se o neophodnosti donošenja zakona o šumama u FBiH, dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom FBiH, smanjenju socijalnih doprinosa, smanjenju parafiskalnih nameta, izmjenama zakona o izvršnom postupku i zakona o likvidacionom postupku u oba entiteta i dr. To je samo nekoliko prijedloga kompanija koje su posjećene u prethodnoj godini, zapošljavaju gotovo 10.000 radnika i investirale oko 800 miliona evra, te planiraju dodatna ulaganja i zapošljavanja", navela je Grujić.

Primjedbe stranih investitora

Direktorica FIPA-e kazala je da su primjedbe domaćih i stranih investitora vezano za uslove poslovanja uglavnom poznate, a to su: neharmonizovano zakonodavstvo, neusaglašene podsticajne politike, rigidni zakoni o radu, visoka socijalna davanja, teško upošljavanje strane stručne snage, dugo trajanje parnica, brojni parafiskalni nameti, neusaglašene poreske politike, kompleksna administracija, različita primjena postojećeg zakonodavstva, korupcija.

"Razgovor sa stranim investitorima sigurno predstavlja značajan izvor informacija o problemima i kao prijedloga za njihovo rješavanje. Naravno, pri definisanju prijedloga, moraju se uzeti u obzir i drugi relevantni akti. S obzirom da se radi o prijedlozima i preporukama za unapređenje poslovnog okruženja nadležne institucije donose konačnu odluku o prihvatljivosti i provodivosti preporuka", spomenula je Grujić.

Administracija nije okrenuta investitorima

Na pitanje koje bi se reforme i promjene mogle najbrže i najbezbolnije odmah uraditi, a koje predstavljaju najveću prepreku dolasku stranih investicija, Grujić je ocijenila da su to preporuke koje se odnose na efikasniju i efektivniju administraciju koja obezbjeđuje konkurentnije, transparentnije i pouzdanije poslovno okruženje.

"Opšta je ocjena da administracija nije orijentisana prema investitorima i to nas velikim dijelom dovodi do situacije u kojoj se nalazimo", zaključila je direktorica FIPA-e. 

Prema njenim riječima, u BiH ima dobrih primjera stranih investicije koje, nažalost, zauzimaju malo medijskog prosora.

"Ukoliko postoje kvalitetni projekti, jasne vizije i planovi kompanija ulagača, koji rade u sinergiji sa lokalnim institucijama, sigurna sam u uspjeh takvih projekata", dodala je Grujić.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti