Eni, Maraton Oil i Ina istraživaće naftu u Jadranu

04.12.2014. 11:49 / Izvor: Nezavisne novine
Eni, Maraton Oil i Ina istraživaće naftu u Jadranu

Stručna komisija je, pored ostalih, prihvatila njihove ponude za istraživanje i eksploataciju Jadrana koje su podnijele na javnom tenderu, završenom 3. novembra

Američka kompanija Maraton Oil (Marathon), italijanski ENI i hrvatska Ina će istraživati i eksploatisati naftu i gas u Jadranu, objavio je Jutarnji list pozivajući se na dobro obavještene izvore u vladi.

Stručna komisija je, pored ostalih, prihvatila njihove ponude za istraživanje i eksploataciju Jadrana koje su podnijele na javnom tenderu, završenom 3. novembra, dodaje Jutarnji.

Komisija je odluku prosljedila vladi koja će o njoj raspravljati sledeće nedjelje.

Na tender se javilo šest kompanija, a Jutarnji je list dobio informacije o barem tri izabrane firme.

Među izabranim kompanijama najveći je italijanski ENI, koji se smatra četvrtom energetskom kompanijom po snazi na svijetu.

U stručnim krugovima najjače je ipak odjeknula prihvaćena ponuda američke kompanije Maraton oil koroporejšn (Corporation). Radi se o jednoj od vodećih kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa.

Iako prema cijelom projektu u javnosti i dalje vlada velika skepsa, naftni stručnjaci tvrde da su ponude i izbor kompanija za Hrvatsku velik uspjeh. Pri tome ističu da se na tender za istraživanje mora uz kanadsku obalu, zatvoren krajem novembra, nije javila ni jedna kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti