Eko život u Goraždu: Novi projekti sa ciljem podizanja svijesti o ekologiji

21.03.2015. 12:14 / Izvor: eKapija.ba
Eko život u Goraždu: Novi projekti sa ciljem podizanja svijesti o ekologiji

U prvom projektu u planu je da se za Općinu Goražde osigura pet zelenih otoka, za svaki zeleni otok po tri kontejnera za selektivno prikupljanje otpada.

''Eko život'' doo je dobijanjem dozvole od Federalnog ministarstva okoliša i turizma postao ovlašteni operater sistem upravljanja ambalažnim otpadom. ''Eko život'' svojim projektima i djelovanjem ima za cilj jačanje društvene svijesti o odgovornom zbrinjavanju otpada, kao i podizanje općih ekoloških standarda u Federaciji BiH, te informiranje javnosti o značaju sakupljanja, selektiranja i ponovnog iskorištavanja otpada na ekološki najkorisniji i najprihvatljiviji način.

Tim povodom Općinu Goražde je posjetila direktorica  firme ''Eko život'' Lidija Tomić koja s ovom prilikom susrela sa načelnikom Općine Goražde dr.sci. Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima, a sastanku su prisustvovali i direktori osnovnih i srednjih škola sa područja naše općine.

Prisutnima je na sastanku prezentovan Projekat namijenjen Općini Goražde u kojoj bi učešće uzele i škole sa područja lokalne zajednice. Riječ je o Projektu ulaganja u infrastrukturne resurse na području Općine. U prvom projektu u planu je da se za Općinu Goražde osigura pet zelenih otoka, za svaki zeleni otok po tri kontejnera za selektivno prikupljanje otpada. U planu je, također, da se za svaku osnovnu i srednju školu na području općine Goražde osiguraju po dvije kante za selektivno odvajanje otpada.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović kazao je kako je riječ o veoma značajnom Projektu, te kako će Općina podržati isti: ''Danas smo izuzetno sretni da smo imali sastanak sa direktorima  naših  osnovnih i srednjih škola, i sa direktoricom firme ''Eko život''. Naime, oni su došli na jednu prelijepu ideju da formiraju jednu ovakvu asocijaciju koja će na neki način mobilisati sve nas i utjecati na nas da imamo veću svijest o značaju same okoline i značaju očuvanja životne sredine - i ovo što su uradili u Tuzli sa uspješnom kompanijom ''Bingo'' zaista pozdravljam, i što su došli na tu ideju da Goražde bude među prvim gradovima koje će podržati sa svojim Projektom, a radi se o tome da će pet škola dobiti svoje kontejnere za selektivno razdvajanje otpada. U ova Projekat bit će uključene i eko-sekcije i prosvjetni radnici, učenici, pa i sami građani, tako da već naredne sedmice očekujemo i isporuku kontejnera, a evo i sami direktori kažu da će vrlo rado ovu aktivnost podržati, a naša saradnja nastavlja se i ubuduće.''

O ciljevima samog projekta Lidija Tomić direktorica ''Eko života''  iz Tuzle u izjavi za medije je kazala: ''Mi smo operater sistema za upravljanje ambalažom i  ambalažnim otpadom. To podrazumijeva da pratimo integrirani sistem upravljanja ambalažom  i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH. Sve naše prihode koje ostvarujemo ulažemo u infrastrukturu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. Iz tog razloga smo danas ovdje sa Načelnikom Goražda i sa direktorima osnovnih i srednjih škola kako bi predstavili plan zelenih otoka za selektivno razdvajanje otpada, kako  bi se taj otpad na najbolji mogući način iskoristio.'

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti