Danfas: U Kalesiji instaliran prvi "Zubadan"

18.07.2014. 14:06 / Izvor: eKapija.ba
Danfas: U Kalesiji instaliran prvi 'Zubadan'

Pri projektovanju kuće želimo učiniti boravak u njoj prijatnim, a troškove grijanja i hlađenja što nižim. Optimalnim rješenjem može se smatrati niskoenergetski objekat, što znači da objekat treba da ima ugrađene kvalitetne prozore, termofasadu, te instalirano podno ili zidno grijanje.

Danas svi gledamo kako da što racionalnije trošimo novčana sredstva, a jedan od segmenata gdje se posebno vodi računa je nabavka energenata za ogrjev. Pri projektovanju kuće želimo učiniti boravak u njoj prijatnim, a troškove grijanja i hlađenja što nižim. Optimalnim rješenjem može se smatrati niskoenergetski objekat, što znači da objekat treba da ima ugrađene kvalitetne prozore, termofasadu, te instalirano podno ili zidno grijanje.

Ovu su osnovni uslovi za niskotemperaturno grijanje. Kod ovakvog sistema grijanja voda se ne treba grijati na 65˚C ili više, već do 40˚C kako bi naše potrebe za grijanjem bile zadovoljene. Za ovakve sisteme grijanja u Zapadnoj Evropi sada su hit, a i prioritet obnovljivi izvori energije. Jedan od načina grijanja iz obnovljivih izvora energije je toplotna pumpa vazduh-voda.

Prednosti toplotne pumpe vazduh-voda u odnosu na grijanje čvrstim gorivom su:

  • nema investicije u kotlovnicu sa dimnjakom,
  • ne trebamo svake godine brinuti za nabavku energenata,
  • nije nam potreban prostor za skladištenje energenata,
  • nije potrebno ložiti, prazniti pepeo i čistiti peć.

Ugradnjom toplotne pumpe vazduh-voda osiguravamo neprekidan izvor grijanja u periodu dužem od 20 godina, jer je radni vijek toplotne pumpe 25 godina i to bez održavanja. Toplotna pumpa će za svoj rad koristiti 70% energije iz okoline (vazduha), a samo 30 % električne energije iz mreže. Nekada je bilo svrsishodno instalirati toplotne pumpe tamo gdje su zime blaže, danas to nije slučaj. Ukoliko se opredijelite za toplotnu pumpu japanskog proizvođača Mitsubishi Zubadan, ona će raditi dobro i na temperaturama nižim od -20˚C. Tehnologija toplotnih pumpi koristi se širom svijeta, Mitsubishi Electric je unaprijedio ovu tehnologiju, te je jedan od najnaprednijih i najefikasnijih raspoloživih sistema za grijanje.

Upravo ovakav sistem centralnog grijanja je instaliran u Kalesiji na stambenom objektu porodice Ramić. Pored sistema grijanja toplotnom pumpom, instalirani su i solarni kolektori za potrebe zagrijavanja sanitarne tople vode. Izvođač kompletnih radova je firma sa dugogodišnjim iskustvom DANFAS d.o.o.

"Izuzetno mi je drago da naš narod uviđa prednosti obnovljivih izvora energije, te se počinje opredjeljivati upravo za takav način grijanja. Trenutno smo u realizaciji još par ovakvih projekata što je za sve nas ohrabrujuće. Jedini mogući destimulirajući faktor ovakvih investicija bila bi pojava raznih toplotnih pumpi kineskih proizvođača, na našem tržištu. Tada bi efekti uštede mogli biti na nezadovoljavajućem nivou, što bi svakako utjecalo na rast ovakvih investicija", istakao je Said Joldić, direktor firme Danfas.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti