Bijedić: Iznaći način da se pomogne BH Airlinesu

02.02.2015. 14:23 / Izvor: Fena
Bijedić: Iznaći način da se pomogne BH Airlinesu

Stav Ministarstva prometa i komunikacije FBiH jeste da se iznađe način da se pomogne BH Airlinesu da ne bi došlo do gašenja ili stečaja ove naše jedine nacionalne aviokompanije.

Stav Ministarstva prometa i komunikacije FBiH  jeste da se iznađe način da se pomogne BH Airlinesu da ne bi došlo do gašenja ili stečaja ove naše jedine nacionalne aviokompanije - izjavio je za Fenu Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija. 

Naveo je da je u posljednje vrijeme održano niz sastanka na kojima se razgovaralo o ovoj aviokompaniji da bi se iznašla rješenja. 

Ministar Bijedić je naveo da postoji dug BH Airlinesa prema međunarodnom kreditoru HETA, "Hypo Leasing" iz Austrije od gotovo 15 miliona maraka, prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo oko sedam miliona maraka, kao i dugovi prema nekim dobavljačima iz Istanbula i domaćim dobavljačima. 

"Dugovi BH Airlinesa su dostigli više od 25 miliona maraka i ta sredstva je teško osigurati da bi se oni izvukli iz te nazavidne situacije", dodao je ministar Bijedić. 

Najavio je da će sutra, 3 februara, biti održan sastanak u prostorijama Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u Sarajevu na kome će se diskutovati o problemima u BH Airlinesu i načinima njihovog rješavanja. 

"Osim predstavnika Ministarstva, sastanku će prisustvovati predstavnici Uprave i Nadzornog odbora BH Airlinesa, a nastojat ćemo da sastanku prisustvuje i neko iz Ministarstva finansija, da vidimo kakve su finansijske mogućnosti u budžetu FBiH, odnosno da li imaju neka sredstva koja bi mogla da se transferišu BH Airlinesu. Suština je da pokušamo da odblokiramo barem dio sredstava prema HETA Hypo Leasingu, da napravimo reprogram duga sa sarajevskim Aerodromom, odnosno da pokušamo da se njihova potraživanja prolongiraju ili da ih reprogramiramo na određeni period, a onda da vidimo koja su to sredstva koja još nedostaju BH Airlinesu, o čemu ćemo sutra razgovarati", dodao je Bijedić. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti