Bh. ekonomija će ubrzano rasti

15.05.2015. 08:33 / Izvor: Nezavisne novine
Bh. ekonomija će ubrzano rasti

Glavni podsticaji ekonomskog rasta u BiH ove i naredne godine su veliki planirani projekti u sektoru transporta i energije, te pozitivniji izgledi u evrozoni i regiji.

Bez obzira na složeno ekonomsko okruženje, očekuje se da će ekonomski rast u BiH ove godine biti ubrzan, i dostići će 2,5 odsto, dok se sljedeće godine predviđa dalji rast od tri odsto, pokazuju podaci iz najnovijeg izvještaja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o regionalnim ekonomskim izgledima.

Kako je istaknuto, glavni podsticaji ekonomskog rasta u BiH ove i naredne godine su veliki planirani projekti u sektoru transporta i energije, te pozitivniji izgledi u evrozoni i regiji.

Međutim, ekonomski analitičari iz BiH smatraju da je ovo dosta nerealna prognoza rasta bh. ekonomije za ovu godinu, navodeći da je Svjetska banka na početku godine procijenila da bi rast mogao biti maksimalno 1,5 odsto, što je ogromna razlika u procjeni u odnosu na EBRD.

Tako EBRD, u svom izvještaju, ocjenjuje da se ekonomski izgledi za zemlje u jugoistočnoj Evropi popravljaju, kao rezultat monetarnog popuštanja u evrozoni, slabijeg evra i nižih cijena robe, dok istovremeno domaće politike postaju sve važnije.

"Nakon teške 2014. godine, u izvještaju se predviđa rast u zemljama jugoistočne Evrope do 2,3 odsto u 2015. godini, uz povećanje na 2,8% u 2016. godini", navodi se u ovom izvještaju. Međutim, ističu da visoki nivoi nekvalitetnih kredita (NPL) i nesigurnosti u vezi sa Grčkom predstavljaju značajan rizik za ekonomije u regiji.

Kada je u pitanju zapadni Balkan, u izvještaju se navodi da makedonska ekonomija nastavlja da raste po najbržoj stopi u regionu. Tako se očekuje da će BDP rasti 3,5 odsto ove godine i dodatnih 3,7 odsto u 2016. godini, dok su rizici uglavnom izazvani internim političkim nesuglasicama.

EBRD-ova ekonomska prognoza za Albaniju predviđa rast od tri odsto u 2016. godini, nakon rasta od 2,5 odsto u ovoj godini.

"Očekuje se da će ekonomija Crne Gore uhvatiti zamah u 2015. godini i rasti oko tri odsto, odnosno 3,7 odsto u sljedećoj godini", navodi se u ovom najnovijem izvještaju. Pored toga, očekuje se da će Srbija ostvariti skroman rast od 0,3 odsto u ovoj godini, nakon recesije u 2014. godini, dok se naredne godine očekuje rast manji od dva odsto. Najnoviji EBRD-ov izvještaj "Izgledi regionalne ekonomije" predviđa stagnaciju u 2015. godini u svih 35 država koje su obuhvaćene izvještajem i veoma mali rast od samo 1,4 odsto u 2016. godini. Ali, kako navode, ova prognoza prikriva jake regionalne razlike.

"Slika je veoma raznovrsna. Ima osnova za optimizam, naročito u zemljama koje imaju bliske veze s evrozonom. Ali, recesija u Rusiji je uzrok zabrinutosti u mnogim drugim ekonomijama", rekao je Hans Peter Lankes, glavni ekonomista EBRD-a.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da ako uzmemo u obzir procjenu EBRD-a od 2,5 i uporedimo s procjenom Svjetske banke sa početka godine od maksimalno 1,5 odsto rasta, vidimo da je to u nekoj nesrazmjeri. Istakao je da ne zna kako je došlo do tolike razlike u procjenama, imajući u vidu da se obje institucije služe određenim indikatorima prilikom procjena.

"Moje mišljenje je da je realnija procjena Svjetske banke, da rast bude maksimalno 1,5 odsto, posebno kada se uzme u obzir stanje u prvih pet mjeseci ove godine", rekao je Duduković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti